Ekonomické informace 15. 11. 2007

Češi v kupní síle stále zaostávají za západem Evropy, zjistila to společnosti GfK. Nejvyšší kupní sílu na obyvatele mají lidé ve Švýcarsku a Lichtenštejnsku, nejmenší v Moldavsku. Česku mezi čtyřmi desítkami států patří stejně jako loni 22. místo, Slovensko si o dvě místa pohoršilo - je 27. Například v Německu je kupní síla obyvatele 18 000 eur, u nás to je jen 5600.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 113 milionů korun pro čtyři přední české velkodistributory léků. Dopustily se zakázané kartelové dohody, když se v minulém roce společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří fakultních nemocnic. Ty tenkrát dlužily dodavatelům v souhrnu 400 milionů korun. Antimonopolní úřad má asi dvacet důkazu, které usvědčují firmy ze společného postupu, říká jeho předseda Martin Pecina:

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Pokuta pro distributory léků

Domácí pojišťovny hlásí v posledních dnech výrazný nárůst škod kvůli většímu počtu nehod aut. Stojí za tím současné počasí. Kvůli silnému větru se také pojišťovnám několikanásobně zvýšil počet pojistných událostí, u kterých byla příčinou živelná událost, tedy počasí. Zima má podle statistik pojistných ústavů přímý vliv i na aktivitu zlodějů. Motoristé totiž nahlásili méně vykradených nebo ukradených aut.

Společnost ČEZ ve čtvrtek zveřejní, kolik vydělala za třetí čtvrtletí. Analytici odhadují, že čistý zisk skupiny vzrostl meziročně o polovinu na více než osm miliard korun. Zvýšení je způsobeno hlavně rostoucími cenami elektřiny. Jak ale vyplývá z průzkumu společnosti Factum Invenio, s cenou elektrické energie v Česku je nespokojeno 93 procent lidí. Podle tohoto průzkumu je příčinou neustálého zdražování proudu především silné postavení této největší tuzemské energetické společnosti. Současné ceny elektřiny v Česku přitom rozhodně nejsou konečné, zdražování bude pokračovat. Potvrzuje to analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka:

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Zdražování elektřiny

Tomáš Medek, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme