Ekonomické informace 18. 5. 2005

Firmy dnes mají poslední den na předložení projektů na obnovu a rekonstrukci oblastí v Asii postižených tsunami. Agrární komory zemí Visegrádské čtyřky letos opět očekávají dobrou úrodu obilí.Stát se se společností PKN Orlen dohodl na přesném termínu převodu peněz za prodej Unipetrolu. Nejen o těchto událostech ze světa ekonomiky podrobnosti níže.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tsunami

tsunami | Foto: NOAA

Firmy dnes mají poslední den na předložení projektů na obnovu a rekonstrukci oblastí v Asii, které na konci minulého roku postihla přírodní katastrofa. Projekty by se měly týkat například výstavby škol a nemocnic, budování silnic a železnic nebo likvidace ekologických škod. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy vláda na obnovu oblasti vyčlenila 200 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Projekty pro obnovu

Agrární komory zemí Visegrádské čtyřky letos opět očekávají dobrou úrodu obilí. Obávají se ale, že se budou opakovat problémy s přebytkem, jako je tomu v případě loňské sklizně. Podle prezidenta české Agrární komory Jana Veleby budou o možnostech řešení přebytků jednat s Evropskou komisí. Dohodly se na tom na včerejším setkání ve Znojmě.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Veleba: Řešení přebytků

Stát se se společností PKN Orlen dohodl na přesném termínu převodu peněz za prodej Unipetrolu. Zhruba 11 a třičtrvtě miliardy korun za prodej státního podílu by měl stát od polského kupce získat příští úterý. Ve stejný den by měl Fond národního majetku polské firmě převést akcie, které představují 63procentní podíl v Unipetrolu. Celkem vláda za prodej státního podílu obdrží přes 13 miliard korun. Desetinu kupní ceny už totiž PKN Orlen zaplatil vládě loni.

Akcie společnosti OKD a Českomoravských dolů se vyřazují z veřejného obchodování. Nabídka na povinný odkup firmou Karbon invest už sice minulý týden skončila, mluvčí RM systému Jiří Vodička ale majitele akcií obou společností upozorňuje, že je na trhu stále mohou prodat.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Vodička: Akcie

Konsolidační agentura včera Ústřednímu automotoklubu nevydala 69 procent akcií v konkurenční asistenční službě Autoklub Bohemia Assistence. Vláda přitom o přímém prodeji této firmy společnosti ÚAMK rozhodla loni v listopadu a celou transakci už schválil i antimonopolní úřad. Podle tvrzení Ustředního automotoklubu konsolidační agentura odmítla akcie v dohodnutém termínu vydat kvůli zásahu některých politiků.

Mluvčí konsolidační agentury Jiří Pekárek ale tvrdí, že smlouva oddálení převodu akcií umožňuje a agentura podle něj zvolila odklad proto, aby v rámci transakce nebyly podniknuty některé nevratné kroky. Pokud vláda nerozhodne jinak, měl by Ústřední automotoklub akcie společnosti ABA získat 23. května.

Milan Kopp, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme