Ekonomické informace 21. 1. 2004

Oslava vstupu do Evropské unie v českých restauracích nám může mírně zhořknout. Od května pohostinské služby zdraží, protože se na ně podle rozhodnutí ministrů financí unie bude vztahovat základní sazba DPH, u nás tedy 22 procent místo dosavadních pěti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tabule

tabule | Foto: Jan Rosenauer

Jak odhaduje ředitel agentury Mag Consulting Jaromír Beránek, velké podniky zvýší ceny o 7 až 10 %.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: DPH v restauracích

Za rozesílání nevyžádané inzerce elektronickou poštou, tzv spam, bude hrozit pokuta od Úřadu na ochranu osobních údajů ve výši až deset milionů korun. Ministerstvo informatiky s tím počítá v návrhu zákona o regulovaných službách informační společnosti, který dnes projedná vláda. Jak dodává mluvčí ministerstva Klára Volná, návrh zákona nevyžádanou inzerci zcela zakazuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Volná: SPAM

Držitelé státních dluhopisů se splatností letos v září je mohou v dnešní reverzní aukci odprodat zpět státu. Úročeny jsopu šesti procenty a jak dodává Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí, stát je bude vykupovat v objemu až 2 miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Dluhopisy

Na konci roku u nás působilo 35 bank a stavebních spořitelen. Vyplývá to ze zprávy České národní banky, a jak tvrdí člen její bankovní rady Pavel Racocha, bankovní sektor je zdravý a stabilizovaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Racocha: Bankovní sektor

Do České republiky se dováží stále více ojetých osobních aut. Loni se dovoz meziročně zvýšil o více než 11 procent na rekordních 148 tisíc vozů. Nových osobních aut z dovozu přitom obchodníci prodali téměř 90 tisíc. Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka je to proto, že lidé na nová auta často nemají.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Šípek: Automobily

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme