Ekonomické informace 23. 8. 2005

Letošní žně komplikuje nepřízeň počasí a projevuje se již pokles výnosů hlavních plodin. Zahraniční investoři stále častěji spolupracují s českými subdodavateli. Elektrárenská společnost ČEZ se chystá modernizovat turbíny v jaderné elektrárně Temelín. Čína věří, že v roce 2007 dosáhne třetinového podílu na textilním trhu Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kombajn sklízí na poli

Kombajn sklízí na poli | Foto: Jan Rosenauer

Do 30. srpna mají banky oznámit ministerstvu financí, jaké změny jsou ve prospěch klientů ochotny dobrovolně udělat. Ministerstvo tak termín na vyplnění dotazníku, který zatím některé peněžní ústavy bojkotovaly, o týden prodloužilo. Důvody vysvětluje mluvčí ministerstva Marek Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Zeman: Termín

Letošní žně komplikuje nepřízeň počasí a projevuje se již pokles výnosů hlavních plodin. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby situace začíná být krizová. Je sklizeno pouze 63 procent obilí a 95 procent řepky. Vzhledem k trvajícím dešťům se žně mohou protáhnout až do půli září.

Zahraniční investoři stále častěji spolupracují s českými subdodavateli. Díky nové zakázce od japonské společnosti Fuji Koyo Czech, která u nás vyrábí elektrické posilovače řízení, výrazně rozšíří výrobu i společnost Jäkl Karviná, která je v současné době největším českým subdodavatelem japonského holdingu. Podle obchodně-finančního ředitele karvinské firmy Roberta Ágha jsou zakázky velkých zahraničních odběratelů pro české firmy velmi přínosné, protože přispívají k vyšší úrovni jejich výroby.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Ágh: Zakázky

Elektrárenská společnost ČEZ se chystá modernizovat turbíny v jaderné elektrárně Temelín. Modernizací by měly projít oba bloky, kvůli kterým musela společnost v minulosti už několikrát výrobu elektřiny zastavit. Modernizace už je technicky připravena, zatím ale ještě nejsou vybráni vhodní budoucí dodavatelé. Jaké důvody ČEZ k přestavbě turbín vedou, vysvětluje mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Nebesář: Turbíny

Čína věří, že během příštích měsíců zvýší export textilu natolik, aby v roce 2007 dosáhla třetinového podílu na textilním trhu Evropské unie. Svůj podíl by tak během tří let zvýšila z loňských 12 procenta na více než 31 procent. Tuto ambiciózní prognózu na svých internetových stránkách zveřejnilo čínské ministerstvo obchodu. Podle viceprezidenta Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiřího Kohoutka je to sice plán odvážný, ale rozhodně není nereálný.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kohoutek: Čínský textil

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme