Ekonomické informace 26. 11. 2003

O dalších 700 korun na 6900 chce zvednout minimální mzdu ministerstvo práce a sociálních věcí. Návrh předkládá na dnešní zasedání vlády s tím, že za vyšší mzdu jsou lidé ochotnější hledat si práci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

Podle analytika společnosti Atlantik finanční trhy Jana Schiessera však na druhou stranu budou nuceni zaměstnavatelé vyplácet vyšší mzdy bez toho, aby rostla produktivita práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schiesser: Mzda

Premiér Vladimír Špidla má dnes rozhodnout o tom, jak velké úlevy na silniční dani pro kamiony budou přijatelné pro vládní koalici. Zatím se totiž dopravci se zástupci ministerstva dopravy nedohodli na tom, jak by jim v příštím roce mohl stát kompenzovat zvýšené náklady na dražší naftu.

Dluhy obcí stále rostou a v roce 2006 se přiblíží 80 miliardám korun. Vyplývá to ze zprávy České ratingové agentury. Problémem prý není ani tak objem dluhu, jako jeho trvalý růst, který může vyústit zejména u menších obcí v neschopnost závazky splácet. Ministerstvo financí podle své mluvčí Evy Novákové už připravuje opatření, které by dalšímu zadlužování mělo zabránit.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Dluhy obcí

Letecké závody Kunovice jednají se společností JSD Corporation ze Singapuru o dodávce 12 letounů L410 a L420. Největší tuzemský výrobce civilních letounů a větroňů už uzavřel kontrakt na první letoun. Kontrakty na zbylých 11 strojů by měly být uzavřeny do poloviny příštího roku.

Ekonomové Evropské unie se obávají oslabení eura poté, co Francie a Německo prosadily proti Evropské komisi výjimku z Paktu stability. Jak připomíná náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, v příštím roce Německo už potřetí překročí tříprocentní limit deficitu státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Pakt stability

Americká ekonomika překonala ve třetím čtvrtletí všechna očekávání a její růst byl nejrychlejší od počátku roku 1984. Hrubý domácí produkt vzrostl podle revidovaných údajů o 8,2 procenta. Jak dodává naše spolupracovnice Eva Lizcová, mohou za to nejen výdaje spotřebitelů, ale i zvýšené firemní investice, které doposavad stagnovaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Růst HDP USA

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme