Ekonomické informace 27. 1. 2004

Zájezdy do zemí Evropské unie zřejmě podraží a to od května. Důvodem bude nové - vyšší zdanění marže cestovních kanceláří. Nově totiž budou muset české cestovní kanceláře platit 22% DPH z přirážky k poskytování služeb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

plážový vojelbal

plážový vojelbal | Foto: František Lutonský

Podle ředitele analytické společnosti Mag Consulting Jaromíra Beránka se tak ceny zájezdů zvednou přibližně o 2 a půl až 3 procenta. Marže firem podnikajících v oblasti cestovního ruchu jsou totiž velmi různé.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Beránek: Marže

Dražší budou také pro Evropany pobyty v Česku.

První květen, tedy vstup České republika do Evropské unie, nás při cestování ale nezbaví nutnosti myslet na zdravotní připojištění. Léčení českých turistů v členských zemích EU totiž úplně zdarma nebude. Tuzemská zdravotní pojišťovna se postará o větší část nákladů na léčbu, nebude ale hradit tzv. spoluúčast pacienta.

Podle mluvčího České pojišťovny Václava Bálka, by si čeští občané měli sjednat komerční pojištění, které pokryje spoluúčast i další náklady, a ulehčí také od administrativních a jazykových problémů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Bálek: Cestovní pojištění

Dohodou - tak nakonec skončilo vleklé vyjednávání mezi odboráři a vedením těžební společnosti OKD. Připomeňme, že napjatou atmosféru způsobilo zrušení vyhlášky, která zajišťovala finanční pomoc vysloužilým a nemocným horníkům. Jenže šlo o zrušení bez jakékoli kompenzace. Horníci se ozývali a kritizovali především ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Horníci a ministr

Dnes už je ale všechno jinak. Co nabízí vedení ostravské těžební společnosti OKD horníkům jako kompenzaci za zrušenou vyhlášku se dozvíte z dnešního Ekonomického magazínu. Ten začíná krátce po čtvrt na deset.

Česká strojírenská společnost Škoda Holding jedná o prodeji tří divizí ruské průmyslové skupině United Heavy Machinery - tedy OMZ. Škoda Holding vyčlenila k prodeji šest divizí , chce se totiž soustředit pouze na výrobu dopravních strojů a zařízení pro klasické elektrárny. Firma OMZ chce koupit divizi jaderných elektráren Škoda JS a dvě ocelářské divize. Ruský deník Vědomosti uvedl, že společnost OMZ nabídla za samotnou divizi Škoda JS 15 milionů dolarů tedy asi 390 milionů korun.

V Praze si v poslední době podávají dveře šéfové největších amerických firem. Po prvním muži společnosti General Electric se do Prahy vrací Bill Gates, šéf největší softwarové firmy Microsoft. Podle mluvčí agentury CzechInvest Jany Víškové jsou právě Spojené státy největším vývozcem přímých zahraničních investic a Česká republika se stále časteji stává jejich příjemcem.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Obchod s USA

Milan Kopp, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme