Ekonomické informace 28. 12. 2006

Zavedení elektronického mýtného od Nového roku zdraží autobusové jízdenky na řadě spojů až o desítky korun. Automobiloví dopravci budou moci od 1. ledna platit elektronické mýtné i tzv. fleet kartou. Miliardové tendry státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce pro příští rok vyhrála společnost Less & Forest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje

autobus Dopravního podniku Ústeckého kraje | Foto: Marián Vojtek

Zavedení elektronického mýtného od Nového roku zdraží autobusové jízdenky na řadě spojů až o desítky korun. Bude se týkat zejména dálkových linek, na regionálních spojích se projeví jen okrajově. Jeden z největších domácích provozovatelů dálkových autobusů už oznámil, že běžná jízdenka na trase mezi Prahou a Brnem zdraží o 30 korun, z Prahy do Ústí nad Labem pak o 20 Kč.

Automobiloví dopravci budou moci od 1. ledna platit elektronické mýtné i tzv. fleet kartou, kterou obvykle používají při platbách za tankování. Řidiči ji znají například pod značkami CCS nebo Benzina. Potvrdila to ČSOB, která v mýtném systému zajišťuje finanční toky. Kromě placení ujetých kilometrů karty svým majitelům umožňují také k registraci do mýtného systému. S tím ale měli někteří dopravci v minulých dnech problémy. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka proto, že všechny typy fleet karet se k jednoduché registraci používat nedají.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: Mýtné

Miliardové tendry státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce pro příští rok vyhrála společnost Less & Forest. Ta získala 119 z 278 územních jednotek, tedy 43 procent celkové obhospodařované plochy. Druhou nejúspěšnější firmou jsou Krušnohorské lesy. Pokud se účastníci tendrů proti jejich výsledkům neodvolají, měly by Lesy České republiky v lednu s vítězi začít podepisovat smlouvy. K žádným výpadkům lesních prací by do té doby dojít nemělo, ujišťuje mluvčí firmy Tomáš Vyšohlíd.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Vyšohlíd: Lesy

Polská developerská společnost Globe Trade Centre vybuduje v blízkosti pražské Sazka Areny kancelářský komplex za více jak 7 miliard Kč. Výstavba začne na podzim příštího roku. V lokalitě tak vznikne 40 tisíc metrů čtverečních nákupních a 80 tisíc metrů čtverečních kancelářských prostor.

Česko od ledna otevře svůj pracovní trh Rumunům a Bulharům. Ti se od Nového roku budou moci jako noví občané Evropské unie o práci v Čechách ucházet bez překážek. Podle ekonoma České spořitelny Petra Zahradníka bude nějakou dobu trvat, než k nám zájemci o práci z těchto zemí vyrazí. Podle něj se nedá očekávat, že by jich na náš pracovní trh proudili tisíce.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zahradník: Pracovní trh

Ruská společnost Gazprom, kvůli hrozbám Běloruska, varovala své zákazníky v Evropě, že mohou mít problémy s dodávkami plynu. Bělorusko se totiž nechce podřídit tlaku Ruska na prudké zvýšení ceny zemního plynu a pohrozilo zkomplikováním jeho vývozu. Na odběratele v České republice by případné omezení provozu běloruského plynovodu nemělo mít vliv, protože plyn k nám proudí přes Ukrajinu. Přes Bělorusko jde 20 procent ruského plynu.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme