Ekonomické informace 28. 2. 2002

Naposledy dnes platí národní měny 12 zemí eurozony, hovoříme také o ztrátě téměř 40 miliard korun, kterou očekává za loňský rok Česká konsolidační agentura. Další témata: Svůj majetek začíná rozporodávat Československá plavba labská Děčín. Odboráři Adamovských strojíren chtějí co nejrychleji konkurs. ČSOB se po složitých jednáních stala držitelem 100% akciového podílu IPB Pojišťovny

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Naposledy dnes platí národní měny 12 zemí eurozony. Po půlnoci je nadobro vytlačí ze světa euro coby oficiální platidlo. Informuje bruselský zpravodaj českého rozhlasu Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Fridrich: Euro

Ztrátu téměř 40 miliard korun očekává za loňský rok Česká konsolidační agentura. Ta od loňského září nahradila Konsolidační banku. Přitom předloni byla její ztráta necelých 13 miliard. Důvody více než 200 procentního prohloubení tohoto propadu vysvětluje mluvčí agentury Jiří Pekárek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Pekárek: Ztráta ČKA

Svůj majetek začíná rozporodávat Československá plavba labská Děčín. Jak připomíná Josef Suk z ústeckého studia Českého rozhlasu, společnost je od loňského srpna kvůli vysoké zadluženosti v konkursu. Na internetových stránkách firmy se objevilo více než tisíc položek majetku, který konkursní správce společnosti nabízí k prodeji mimo dražbu.

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Suk: ČSPL

Odboráři Adamovských strojíren chtějí co nejrychleji konkurs. Toto řešení totiž zkrátí dobu nejistoty, která může negativně ovlivnit zákazníky i zaměstnance. Odbory také věří, že budoucí správce konkursní podstaty bude mít zájem udržet v podniku výrobu. Generální ředitel Miroslav Bičiště zatím nepředpokládá větší propouštění zaměstnanců.

Akciová společnost Vítkovice připravuje prodej své dceřiné společnsoti Vítkovice Steel. Chce tak získat zhruba tři miliardy korun, z nichž musejí být vyplaceni věřitelé přihlášení do soudního vyrovnání. Generální ředitel firmy Vladimír Bail uvedl, že z oslovených osmi zájemců o koupi této firmy jich šest vstoupilo do samotného výběrového řízení. Prodej má být ukončen v květnu letošního roku. Celý postup prodeje Vítkovice Steel ale musí schválit akcionáři. Pokud se tak nestane, Vítkovicím vznikne obrovský problém.

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Bail: Vítkovice Steel

Český Telecom loni podle předběžných výsledků vykázal zisk 6 miliardy 100 milionů korun, což je v porovnání s předchozím rokem o čtyři procenta méně. Výsledek hospodaření však předčil očekávání analytiků, kteří předpokládali pokles zisku pod 5 miliard.

ČSOB se po složitých jednáních stala držitelem 100% akciového podílu IPB Pojišťovny. Zároveň byla ukončena všechna soudní řízení zpochybňující akcionářskou strukturu pojišťovny. Letos chce ČSOB postupně konsolidovat své pojišťovací operace v České republice, a proto na podporu dalšího rozvoje IPB Pojišťovny navýší její kapitál - investice ČSOB do této společnosti tím celkem přesáhne 2 miliardy korun.

Pojistky klientů zkrachovalé pojišťovny Certusia nebudou převedeny na jiný finanční ústav. Rozhodlo o tom Ministertsvo financí, které nepovolilo převod části smluv padlé Certusie na jiné pojiš'ťovny. Důvodem je, podle mluvčí Jany Vargové, nesplnění zákonem daných podmínek pro tento způsob řešení krachu pojišťovny

Přehrát

00:00 / 00:00

J.Vargová: Certusia

Majitelé zhruba 6500 pojistných smluv zkrachovalé Certusie musí uplatnit své nároky v rámci konkursu.

Předpokládané oživení americké ekonomiky se v letošním roce sice dostaví, nelze však čekat, že bude jasně zřetelné. Před členy výboru finančních služeb Sněmovny reprezentantů USA to prohlásil předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému Alan Greenspan. Jeho slova podle pozorovatelů zněla mnohem přesvědčivěji a pozitivněji než v lednu.

Jihoafrická republika vytěžila loni nejméně zlata od roku 1953. Bylo to necelých 394 tisíc kilogramů.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme