Ekonomické informace 29. 3. 2006

Ceny ropy na světových trzích už zase rostou. Česko stále dává málo peněz na vědu a výzkum - podle vicepremiéra Havla letos tyto výdaje vzrostou oproti loňskému roku o více než deset procent. Evropská komise chce zakročit proti mobilním operátorům. Nelíbí se jí vysoké poplatky, které si účtují za volání přes hranice. Podnikatelé se mohou na Exportním veletrhu setkat se zástupci agentury Czechtrade.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ropy na světových trzích už zase rostou. Včera posílily o více než dolar a americká lehká ropa se dostala po sedmi týdnech nad hranici 65 dolarů za barel. Může za to neklidná politická situace v Nigérii.

Stále dáváme málo peněz na vědu a výzkum. Ale nejsme v tom sami. Vyplývá to z jednání Fóra o znalostní ekonomice, které včera začalo v Praze. Průměrné výdaje na vědu a výzkum v regionu střední a východní Evropy nedosahují ani jednoho procenta HDP. Cíl, který si vytkla Evropská unie, jsou přitom tři procenta HDP. V České republice se pohybují veřejné výdaje na vědu a výzkum na úrovni šest desetin výkonnosti ekonomiky. Podle místopředsedy vlády Jiřího Havla letos tyto výdaje vzrostou oproti loňskému roku o více než deset procent na 18 miliard 700 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Havel: Výdaje na vědu a výzkum

Evropská unie chce zakročit proti mobilním operátorům. Nelíbí se jí vysoké poplatky, které si účtují za volání přes hranice. Eurokomisaři si myslí, že tarify za zahraniční hovory by mohly klesnout na úroveň těch domácích. Mluvčí společnosti Eurotel Pavel Kaidl s tím ale nesouhlasí a říká, že různé ceny roamingu jsou přirozené.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kaidl: Ceny roamingu

Mluvčí společnosti Vodafone Jakub Hrabovský se přimlouvá za to, aby komisaři případná regulační opatření důsledně promysleli. Zdůrazňuje, že z hlediska cen roamingu má dominantní vliv jiný faktor.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Hrabovský: Ceny roamingu

Podnikatelé se mohou na Exportním veletrhu setkat se zástupci agentury Czechtrade. Mohou se zeptat na všechno, co jim usnadní vstup na zahraniční trhy. Informace poskytují ředitelé 31 zahraničních kanceláří agentury Czechtrade. Jak říká její generální ředitel Ivan Jukl, největší zájem je o ruský trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Jukl: Exportní veletrh

Německý Ústavní soud včera nepovolil liberalizaci kurzového sázení. Rozhodl, že monopol jednotlivých spolkových zemí na sportovní sázení zůstává, ale pod jednou podmínkou. Musejí zpřísnit opatření proti gamblerství.

Od roku 1997 bojovala majitelka mnichovské sázkové kanceláře proti monopolnímu postavení firmy Toto a její dceřiné společnosti Oddset. Jen ta dosud směla vypisovat sportovní sázky s výjimkou koňských dostihů a to se paní Irene Katzinger nelíbilo. Velký tlak na liberalizaci tohoto atraktivního trhu vyvíjely také televizní společnosti. Ty chtěly v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa rozjet ve velkém sportovní sázení jen prostřednictvím dálkového ovladače. Odborníci ale argumentovali tím, že stát nebo spolkové země nebudou moci regulovat "hráčskou vášeň", hlavně pak sázení osob mladších 18 let.

Společnost Oddset - německá obdoba Sazky - teď ročně odvádí 4 a půl miliardy eur na podporu sportu, kultury a řady sociálních programů. Po liberalizaci trhu se sportovním sázením by tato částka mohla výrazně klesnout.

Měnový výbor amerického Federálního rezervního systému podle očekávání zvýšil základní úrokovou sazbu o další čtvrtinu procentního bodu na 4 a tři čtvrti procenta. Je to nejvyšší sazba za posledních pět let. Centrální banka Spojených států k takovému kroku přikročila v zájmu potlačení inflace už popatnácté za sebou. Zároveň naznačila, že v nejbližší době bude ještě v přitvrzování měnové politiky pokračovat.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme