Ekonomické informace 29. 7. 2002

Společnosti sdružené v konsorciu IOC, tedy Agip, Conoco a Shell, navrhly holdingu Unipetrol prodloužení dvouměsíční kompromisní dohody o dodávkách surovin z České rafinérské do Chemopetrolu. Mluvčí holdingu Tomáš Zikmund ale prohlásil, že Unipetrol na prodloužení smlouvy nepřistoupí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Do jednání o dohodě, jejíž platnost končí už tuto středu, se vloží i ministr průmyslu a obchodu Jiří Rusnok. Předchozí, dvouměsíční smlouva byla totiž uzavřena až po zásahu Ruskova předchůdce na ministerstvu Miroslava Grégra. Mluvčí ministerstva průmyslu Vladimíra Říhová ale od dnešní schůzky řešení neočekává.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Říhová: Unipetrol

Státní podpora stavebního spoření dozná zřejmě úprav, řekl ministr financí Bohuslav Sobotka. Změny by měly lépe motivovat klienty stavebních spořitelen, aby naspořené peníze využili k bydlení. Už dnes jde na podpory kolem 13 miliard korun z rozpočtu a to už začíná být pro stát neúnosné. Sobotka ale podotkl, že v žádném případě se změny nedotknou současných smluv o stavebním spoření. Ministr financí podpořil svého kolegu ve vládě - šéfa resortu pro místní rozvoj Pavla Němce, který chce vyrovnat podmínky státní podpory na získání nového a staršího bytu. Ta by se měla týkat například hypoték a půjček poskytovaných na pořízení bytu z fondu bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Bydlení

Česká republika má podle zjištění statistického úřadu jeden z nejstarších bytových fondů v Evropě. Do roku 1945 se zde postavilo téměř 42 procent existujících bytů. Podobně je na tom například Dánsko a Velká Británie. Naopak například na Slovensku je jen 17 procent bytů postavených do roku 1945 a ve Finsku a Řecku je v současné době devadesát procent bytů, které vyrostly až po druhé světové válce.

Město Moravská Třebová se soudí s izraelskou firmou K.Y. (kei wai) o vrácení pozemků. Zahraniční společnost nesplnila svůj záměr postavit na nich servisní centrum a obchodní středisko. Město musí řešit i jiný problém - nepovolenou skládku odpadu, která po firmě na pozemcích zůstala. Úřad už společnosti K.Y. uložil pokutu a stanovil termín odstranění skládky. Pokud se tak nestane, zbývá podle starosty Moravské Třebové Miloše Myčky už jen jediné řešení.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Myčka: Skládka

O privatizaci Lázní Darkov chtějí jednat zástupci karvinského magistrátu s ministryní zdravotnictví. Prodej lázní schválila před koncem svého funkčního období bývalá vláda. Karvinští radní jsou ale zásadně proti. Podle náměstka primátora Karviné Ondřeje Brdíčka se radní obávají, že nový vlastník umožní devastaci lázní důlní těžbou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O. Brdíček: Lázně Darkov

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme