Ekonomické informace 4. 4. 2003

Investiční banka Goldman Sachs hodlá investovat do restrukturalizace Union banky. Se současným vlastníkem peněžního ústavu - společností Invesmart - už o tom podepsala dohodu. Hodnotu investice zatím ani jedna ze stran neuvedla, údajně jde ale o částku v řádech miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna a euro

koruna a euro | Foto: Jan Rosenauer

Goldman Sachs věří, že restrukturalizace společnosti je pro věřitele, vkladatele a zaměstnance vhodnější alternativou, než konkurs.

Okolnosti podivného konkursu na údajnou nástupnickou organizaci ostravské Union banky - společnost Česká revitalizační už šetří policie. Bez bližších podrobností to řekl náměstek policejního prezidia Jaroslav Macháně. Nesdělil ale, jestli da se policie začala zabývat kauzou sama nebo na základě trestního oznámení. Jedno chce podat plzeňský notář Josef Burda, který měl ověřit valnou hromadu Union banky, druhé podal hlavní akcionář Union Group, italská firma Invesmart. Žalobu na neplatnost valné hromady podala i centrální banka.

Vystoupení Harvardského průmyslového holdingu z likvidace je podle verdiktu vrchního soudu neplatné. Soud tak popřel rozhodnutí Valné hromady Harvardu z ledna roku 2001. To znamená, že veškeré finanční transakce, které proběhly od prosince roku 2000 neplatí a budou se muset dohledat. Šéf představenstva holdingu Tomáš Ševčík se k nové situaci nechtěl zatím vyjadřovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ševčík: Harvardský průmyslový holding

Společnost ČEZ chce co nejrychleji začít spravovat majetek získaný vládním projektem elektroenergetické fúze. Požádala proto o svolání mimořádných valných hromad v pěti rozvodných firmách, kde má majoritní podíl. Těmi jsou Středočeská energetická a Severočeská, Severomoravská, Východočeská a Západočeská energetika. Firma zatím odmítla sdělit jestli ve vedení distribučních společností chystá personální změny.

Investiční společnost AKRO už uzavřela novou depozitářskou smlouvu, prohlásil dnes její šéf Vít Vařeka. Společnost tak podle něj odstranila nedostatek, kvůli kterému s ní Komise pro cenné papíry zahájila správní řízení o odnětí licence. Mluvčí KCP Radka Procházková potvrdila, že AKRO skutečně podniká kroky, aby důvod pro správní řízení odpadl, nicméně řízení prý stále pokračuje.

Konsolidační agentura připravuje prodej pohledávek a to v objemu, který přesahuje 60 miliard korun. Nabídku zveřejní přístí týden a prodej skončí na konci letošního června. Zájemci si budou moci vybrat z více než 2500 pohledávek společností v konkurzu. Nabídka podle mluvčího agentury Jiřího Pekárka bude platit pro tuzemské ale i pro zahraniční investory.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pekárek: ČKA

Počet nezaměstnaných Němců se v březnu opět zvýšil - přibylo jich přes 50 tisíc. Tentokrát nezaměstnanost vzrostla především na západě. Přesto ale podíl lidí bez práce ve východních zemích je víc než dvojnásobný v porovnání s původní spolkovou republikou. Jak dodává náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský nezaměstnanost v Německu už přesahuje 11 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Nezaměstnanost

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme