Ekonomické informace 4. 8. 2005

K restům, které poslední vlády nevyřešily, patří nejasná energetická polika státu. Už to ale pomalu hoří. Máme čas tak dva roky, protože investice v tomto sektoru jsou dlouhodobé. Pokud neposílíme výkon tepelných elektráren, nastala by už kolem roku 2015 nerovnováha naší energetické bilance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Jan Rosenauer

Zatímco teď vyvážíme výkon až 2000 MW (dvou tisíc megawattů), v roce 2020 bychom museli elektřinu dovážet. Vyplývá to ze závěrů studie Ústavu jaderného výzkumu v Řeži. Podle generálního ředitele Františka Pazdery bude při předpokládaném nedostatku elektřiny problém ji získat, nemluvě o její ceně.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Pazdera: Elektřina

V rámci prvního kola aukce na elektrárenskou kapacitu společnosti ČEZ včera podalo závazné nabídky 16 zájemců. Ucházejí se o vyčleněných až 400 megawatt. Podle informací ČEZu poptávka převýšila nabízenou kapacitu více než 5krát. Značný zájem o aukci potvrdil fakt, že v Evropě začíná hlad po elektřině. Projevuje se jednak očekávaný úbytek výrobních kapacit v celém regionu a také rychle rostoucí poptávka. Konečné ceny a pořadí zájemců oznámí ČEZ zřejmě příští týden.

Malé a střední podniky mohou získat další peníze od Evropské unie. Celkem jde o dotaci ve výši až čtvrt milionu korun. Tu mohou dostat firmy, které se účastní 6. rámcového programu Evropské unie pro výzkum a technologický vývoj. Žádosti už začaly přijímat regionální kanceláře agentury CzechInvest - potvrdila mluvčí agentury Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Czechinvest

Evropská komise spustila proti 13 členským zemím druhou fázi řízení pro porušení práva, protože tyto státy - včetně České republiky- včas nepřevedly do své legislativy směrnice, týkající se převážně finančních záležitostí, účetních pravidel a poštovních služeb na vnitřním trhu Evropské unie. Nedostane-li komise do dvou měsíců uspokojivou odpověď, může věc předložit soudnímu dvoru.

Cena certifikace elektronického podpisu, který je potřebný například k podávání daňových přiznání či další elektronické komunikaci s úřady, by měla výrazně poklesnout. Dosud monopolní První certifikační autoritě totiž bude konkurovat Česká pošta, která získala povolení k této činnosti od ministerstva informatiky. Jeho mluvčí Petra Zindulková předpokládá, že pošta by měla udržet cenovou nabídku pod 200 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zindulková: Pošta

Světové ceny ropy se dostaly na nová rekordní maxima. Za barel ropy Brend už se platí více než 61 dolarů, ropa West Texas byla dokonce za 62 a půl dolaru. Hlavní ekonom Volks Bank Vladimír Pikora říká, že za tím je strach z toho, že zásoby ropy v USA poklesly a že rafinérie nebudou schopny zpracovat ropu v dostatečném množství.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Ropa

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme