Eurozóna se zřejmě blíží ke shodě na novém plánu boje s krizí

Klíčoví evropští hráči se zřejmě blíží ke shodě na plánu na záchranu eura. Vyplývá to z vyjádření hlavních evropských představitelů. Státy se společnou měnou by podle nich měly výrazně prohloubit vzájemnou integraci. Zásadní roli v řešení dluhové krize by zároveň mohla převzít Evropská centrální banka. Detaily mají lídři Evropské unie navrhnout koncem příštího týdne na schůzce v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro. Ilustrační foto

Euro. Ilustrační foto | Foto: Free Digital Photos

Německo asi uspěje se snahou o těsnou integraci zemí eurozóny. Její součástí má být i tvrdé trestání tvorby nadměrných dluhů.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi naznačil, že v takovém případě by proti dluhové krizi mohla jím řízená instituce zasáhnout plnou silou.

Politici i mnozí ekonomové požadují, aby Centrální banka svými neomezenými finančními prostředky snížila úroky u dluhopisů oslabených zemí. Banka to zatím spolu s Německem tvrdě odmítala.

Podle kritiků těchto plánů bude další integrace v eurozóně nedemokratická. Zásah Centrální banky prý navíc může vyvolat inflaci.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme