Americký Kongres se dohodl na krizovém balíku. Ekonomice má pomoc 900 miliard dolarů

Američtí zákonodárci se po týdnech sporů dohodli na balíku opatření v hodnotě asi 900 miliard dolarů (zhruba 19,3 bilionu Kč), která mají oživit ekonomiku postiženou pandemií covidu-19. Informovala o tom v noci na pondělí americká média s odvoláním na vedení obou komor parlamentu. Hlasování se očekává v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova Kongresu Spojených států amerických

Obě komory parlamentu také schválily několik hodin před vypršením lhůty další, tentokrát jednodenní prodloužení financování vlády. Ilustrační foto | Foto: Erin Scott | Zdroj: Reuters

„Před několika okamžiky se lídři Senátu i sněmovny dohodli. Bude to největší záchranný balík pro americký lid,“ oznámil v neděli lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell. Nicméně dodal, že text se ještě dokončuje.

‚Čekáme na něco už měsíce.‘ Kongres a Bílý dům stále hledají shodu pro krizovou pomoc zemi

Číst článek

Podle lídra demokratů v Senátu Chucka Schumera dohoda „zdaleka není dokonalá“, ale přinese Američanům naléhavou pomoc.

Schumer v neděli uvedl, že balík nebude posledním stimulem ekonomice postižené pandemií a že demokraté po nástupu Joea Bidena do úřadu 20. ledna budou prosazovat další balík opatření.

Balík opatření v hodnotě asi 900 miliard dolarů (zhruba 19,3 bilionu Kč) zahrnuje dodatečné dávky pro nezaměstnané či program podpory malých podnikatelů.

Obě komory parlamentu také v noci na pondělí (v neděli místního času) schválily několik hodin před vypršením lhůty další, tentokrát jednodenní prodloužení financování vlády. Odvrátily tak vstup federálních úřadů do omezeného rozpočtového režimu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme