Letecký byznys: Airbus těsně ovládl výrobu CSeries. Letadla už ale přes rok nikdo nechce

Evropský výrobce letadel Airbus získal kontrolní podíl v programu výroby letounů CSeries kanadského výrobce Bombardier. Dohoda kanadské firmě dává nečekanou vzpruhu v jejím nákladném obchodním sporu s americkým konkurentem Boeing, informovala v úterý agentura Reuters.

Montreal/Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Model letounu CS300 CSeries kanadského výrobce Bombardier

Model letounu CS300 CSeries kanadského výrobce Bombardier | Foto: Mike Fuchslocher/Alamy | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Airbusu podle smlouvy, která evropskému výrobci nepřináší žádné náklady, připadne podíl 50,01 procenta ve společnosti CSeries Aircraft Limited Partnership. Právě ta vyrábí a prodává letouny CSeries. Zhruba 31 procent zůstane Bombardieru a 19 procent Investissement Québec.

Bombardier sice ztratí kontrolu nad výrobou letadla, jehož vývoj ho přišel na šest miliard dolarů (131 miliard korun), CSeries ale získá ekonomické výhody širokého výrobního programu a lepší prodejní síť. Na letadlo s kapacitou 110 až 130 míst nepřišly žádné nové zakázky už rok a půl.

Velké sousto pro Bombardier, soudí analytik

Kanadský výrobce uvedl, že díky novému partnerství by se hodnota programu CSeries měla více než zdvojnásobit.

Amerika zjevně nechce naše bombardiery, tvrdí kanadská ministryně o uvaleném vysokém clu na letadla

Číst článek

„Bombardier už nemá výrobu tryskových letounů pod kontrolou, ale je lepší mít podíl 30 procent na velmi úspěšném programu, než zápasit s programem, který byl pro kanadskou firmu patrně velkým soustem už od samého začátku," soudí analytik leteckého průmyslu Richard Aboulafia.

Generální ředitel Airbusu Tom Enders uvedl, že společnost nabízí možnost montovat některé letouny pro americké zákazníky ve svém závodě v USA v Alabamě. Tím by se vyhnula případným antidumpingovým clům ze strany Washingtonu.

Americké ministerstvo obchodu se rozhodlo uvalit clo 300 procent na dovoz těchto strojů v reakci na stížnost amerického konkurenta Boeing, podle něhož je výrobu letadel CSeries dotována.

Snaží se obejít americká opatření, tvrdí Boeing

Šéf Bombardieru Alain Bellemare prohlásil, že strategické rozhodnutí nebylo přijato kvůli stížnostem Boeingu, ale protože pro Bombardier je tím správným krokem. Dohoda, o níž obě strany začaly jednat v srpnu, a tedy ještě před rozhodnutím USA uvalit dovozní cla, by měla být dokončena ve druhé polovině příštího roku.

Mluvčí Boeingu označil partnerství evropské a kanadské firmy za diskutabilní dohodu dvou státem podporovaných konkurentů. Podle něj se jen snaží obejít opatření, která proti dovozu letadel CSeries přijaly Spojené státy.

Boeing 737 MAX. | Zdroj: Reuters

Boeing je přesvědčen, že letadla CSeries se v důsledku dotací prodávají ve Spojených státech za uměle nízkou cenu. Boeing v dubnu vznesl obvinění, že Bombardier obdržel od vlád Británie, Kanady a kanadské provincie Quebec subvence ve výši minimálně tří miliard dolarů, tedy asi 66 miliard korun.

Stížnost Boeingu vyvolala v Kanadě i Británii značný rozruch. Kanadský premiér Justin Trudeau tento měsíc pohrozil ukončením obchodních vztahů s Boeingem, který nyní jedná o prodeji 18 stíhaček Super Hornet kanadské armádě.

Britská premiérka Theresa Mayová o situaci kolem Bombardieru již dříve jednala s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Obává se ztráty pracovních míst v továrně Bombardieru v Severním Irsku. Konzervativní vláda Mayové totiž závisí na podpoře severoirské Demokratické unionistické strany.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme