Maloobchodní tržby v Česku v říjnu zrychlily o 7,5 procenta, přispěl k tomu prodej aut

Maloobchodní tržby v říjnu meziročně rostly o 7,5 procenta, to je druhý nejlepší výsledek od hospodářské krize. Podle Českého statistického úřadu k tomu přispěl hlavně prodej aut a jejich opravy. Kromě toho Češi také utráceli za elektroniku nebo domácí spotřebiče.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Ekonomové i trhy očekávali o 2 procenta horší výsledek. Výsledná čísla proto překvapila.

„Ono už se to tak nějak stává, ale důležitý je odhad trendu. Pro říjen jsme čekali růst 5,5 procenta, trh o něco méně, ale v zásadě se čekalo pokračování expanze. A to se potvrdilo,“ říká hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj maloobchodních tržeb komentuje hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka

Pravý důvod překvapení se podle něj těžko hledá. „Možná došlo k tomu, že některé firmy představily nový, úspěšný model nějakého výrobku, možná zafungoval souběh počasí a výskytu svátku v kalendáři, možná obava ze slábnoucího dolaru, možná také cenové chování prodejců,“ vyjmenovává Brožka.

K růstu maloobchodních tržeb přispěl hlavně prodej aut. „Pozitivní je, že auta letos přispívají k růstu maloobchodních tržeb mamutím dílem. I ostatní segmenty maloobchodu vykazují poměrně slušný růst, například i potraviny,“ doplňuje hlavní analytik Raiffeisenbank.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme