MMR čelí trestnímu oznámení kvůli nákupu počítačů

Některé státní instituce výrazně plýtvají penězi při nákupu a provozu informačních technologií. Dnes to oznámilo sdružení Acta Non Verba, které provedlo ve spolupráci s Nadačním fondem proti korupci průzkum u dvanácti státních úřadů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto)

Počítač, internet, klávesnice (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Úřady průměrně platí za výpočetní techniku pro jednoho úředníka 15 tisíc korun ročně. V některých státních institucích se ale náklady vyšplhaly až na 215 tisíc.

Ředitel sdružení Acta Non Verba Vojtěch Razim tvrdí, že nejde ani tak o plýtvání jako o krádeže. Částka 215 tisíc korun se týká ministerstva pro místní rozvoj.

Podle vyjádření ministerstva to je způsobené nutností pořídit systém na monitorování evropských dotací. Druhý v pomyslném žebříčku skončil Magistrát hlavního města Prahy s částkou 167 tisíc a třetí je Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s průměrem přes 70 tisíc korun na úředníka za rok.

Sdružení Acta Non verba podalo na tyto tři instituce trestní oznámení.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme