Nejbohatším člověkem je opět šéf Amazonu. Mezi dolarové miliardáře se dostalo rekordních osm Čechů

Mezi dolarové miliardáře se letos zařadilo osm Čechů, tedy nejvíce v historii. Uvedl to v úterý časopis Forbes, který zveřejnil aktuální žebříček nejbohatších lidí světa. Z Čechů se do něj nově dostal zakladatel firmy Avast Pavel Baudiš a spolumajitel skupiny Penta Marek Dospiva. Nejbohatším Čechem zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner. Nejbohatším člověkem na světě je podruhé šéf Amazonu Jeff Bezos.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 16:49 5. 3. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Amazonu Jeff Bezos

Šéf Amazonu Jeff Bezos | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

Prvenství mezi nejbohatšími Čechy si podle žebříčku časopisu Forbes dál drží majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s odhadovaným majetkem v hodnotě 15,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu 350 miliard korun.

Petr Kellner | Foto: Petr Topič/ MAFRA | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Následuje premiér a předseda ANO Andrej Babiš, který si meziročně pohoršil a poprvé se dělí o druhé místo, a to s realitním magnátem Radovanem Vítkem. Oba mají jmění ve výši 3,5 miliardy dolarů, tedy přes 79 miliard korun.

Pětici nejzámožnějších českých občanů uzavírají vlastník skupiny KKCG Karel Komárek s majetkem za 3,1 miliardy dolarů, v přepočtu 70 miliard korun, a většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský se jměním za 2,9 miliardy dolarů, tedy 65 miliard korun.

Na dalších místech skončili majitel společnosti Sev.en Energy Pavel Tykač a Baudiš, osmičku nejbohatších Čechů pak uzavírá Dospiva.

Nejbohatší Češi v žebříčku Forbesu
73.Petr Kellner15,5 mld. dolarů
617.Andrej Babiš3,5 mld. dolarů
617.Radovan Vítek3,5 mld. dolarů
715.Karel Komárek3,1 mld. dolarů
775.Daniel Křetínský2,9 mld. dolarů
1605.Pavel Tykač1,4 mld. dolarů
1605.Pavel Baudiš1,4 mld. dolarů
2057.Marek Dospiva1 mld. dolarů

Nejbohatší opět šéf Amazonu

Nejbohatším člověkem na světě zůstal druhým rokem za sebou šéf internetového obchodu Amazon Jeff Bezos s majetkem 131 miliard USD, tedy téměř tři biliony korun.

Bezos loni po čtyřech letech sesadil na druhou pozici zakladatele americké softwarové společnosti Microsoft Billa Gatese a stal se prvním člověkem, jehož majetek překonal hranici 100 miliard USD. 

Nejlépe se žije v severských zemích. Česko je v žebříčku před Polskem i Slovenskem

Číst článek

V první pětici nejbohatších lidí dále skončili zakladatel Microsoftu Bill Gates, zakladatel investiční společnosti Berkshire Hathaway Warren Buffett, majitel francouzské skupiny vyrábějící luxusní doplňky LVMH Bernard Arnault a mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú.

Francouz Arnault je současně nejbohatším Evropanem. Nejvýše postavenou ženou je na 15. místě s majetkem 49,3 miliardy USD dědička francouzské kosmetické firmy L'Oréal Françoise Bettencourtová Meyersová. Nejmladší v žebříčku se díky své kosmetické společnosti stala jedenadvacetiletá Kyle Jennerová.

Nejvíce miliardářů mají Spojené státy, a to rekordních 609. Z 20 nejbohatších lidí je jich 14 z USA. Americký prezident Donald Trump skončil na 715. místě, hodnota jeho majetku zůstává beze změny, činí 3,1 miliardy USD.

Chudší žebříček

Podle Forbesu je letošní žebříček ale kratší a hubenější než loni. Počet miliardářů klesl za poslední desetiletí teprve podruhé.

„Lidí s majetkem vyšším než miliarda dolarů je 2153 a jejich odhadované jmění je 8,7 bilionu dolarů (přes 196 bilionů korun). Před rokem jich bylo o 55 více a ovládali jmění o 0,4 bilionu dolarů vyšší,“ uvedl Forbes, který pokles odůvodnil výprodejem na akciových trzích a tím snižováním hodnot firem, které bohatí vlastní.

Z Čechů se pokles se nevyhnul vedle Babiše, kterému časopis snížil odhad jeho majetku meziročně o 1,1 miliardy dolarů, ani Komárkovi. Naopak například Vítek profiloval z růstu cen nemovitostí a dalšího rozšiřování své realitní skupiny CPI Property Group.

Odhad výše Kellnerova majetku se meziročně nezměnil a v žebříčku všech dolarových miliardářů se tak posunul od loňského roku o 15 míst na 73, což je podle Forbesu jeho historicky nejlepší umístění.

Nejbohatší lidé světa v žebříčku Forbesu
1.Jeff Bezos131 mld. dolarů
2.Bill Gates96,5 mld. dolarů
3.Warren Buffett82,5 mld. dolarů
4.Bernard Arnault76 mld. dolarů
5.Carlos Slim Helú64 mld. dolarů
6.Amancio Ortega62,7 mld. dolarů
7.Larry Ellison62,5 mld. dolarů
8.Mark Zuckerberg62,3 mld. dolarů
9.Michael Bloomberg55,5 mld. dolarů
10.Larry Page50,8 mld. dolarů

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme