Nezaměstnanost prolomila desetiprocentní hranici

Poprvé od pádu komunismu zřejmě nezaměstnanost u nás prolomila desetiprocentní hranici. V některých regionech je i vyšší - například v Olomouckém kraji bylo na konci loňského roku bez zaměstnání více než 12 procent lidí. Nejhůře je na tom Jesenicko, kde míra nezaměstnanosti překročila 17 procent. Podrobná čísla budou zveřejněna zítra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dělník

dělník | Foto: Jan Rosenauer

Už v osmi regionech republiky mohou evidovaní na úřadech práce nabídnout své síly a schopnosti neziskovým organizacím. Jedním z nich je i Olomoucko. Nejvyšší nezaměstnanost v celém kraji má Jesenicko. Na jedno volné místo tam připadá více než 60 uchazečů. Proto se tam rozhodli využít zkušeností Západočechů a nabídnout lidem rekvalifikační kurs.

Jak uvádí Renata Ruská z tamní okresní hospodářské komory, kurs chce podpořit drobné podnikání a živnosti a peníze na něj by mělo formou dotace poskytnou Ministerstvo práce a sociálních věcí. "Velmi dobrou zkušenost s tímto kurzem, který je atestován Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, má regionální hospodářská komora Poohří, která na Karlovarsku s úspěchem tento kurz prováděla a výsledkem bylo, že někteří uchazeči o zaměstnání skutečně založili živnost a začali podnikat s pomocí Úřadu práce."

Už v osmi regionech republiky mohou evidovaní na Úřadech práce nabídnout své síly a schopnosti neziskovým organizacím. Jedním z nich je i Olomoucko. Také tam nabízí Evropské poradenské a informační centrum spolupráci dobrovolníkům. Více o projektu Šance pro nezaměstnané prozradila Radiožurnálu jeho koordinátorka Markéta Vavrečková: "Projekt je realizován s finanční podporou Nadace pro rozvoj občanské společnosti a s finančním přispěním Olomouckého kraje. V tuhle chvíli již začnou dobrovolníci docházet do neziskových organizací v Olomouci. V Evropském poradenském informačním centru, což je nezisková ogranizace, která tenhle projekt realizuje, máme pro uchazeče k dispozici seznam neziskových organizací a mohou si sami vybrat, která nezisková organizace se jim popisem činnosti nejvíc zamlouvá."

Markéta Kaclová, Viktorie Hošková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme