OECD končí s optimismem. Česku letos předpovídá jednoprocentní pokles

Ekonomové v posledních měsících mírní původně optimističtější předpovědi pro letošní vývoj unijních ekonomik včetně české. S nijak povzbudivou prognózou přišla i Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj OECD. Podle ní českou ekonomiku čeká letos jednoprocentní pokles.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zahradník

Petr Zahradník | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

„Myslím, že je to z renomovaných mezinárodních institucí první, která reagovala na velmi špatná data, která Český statistický úřad zveřejnil zhruba před týdnem,“ konstatoval odborník na evropské trhy Petr Zahradník, hlavní ekonom společnosti Conseq Investment Management.

Podle něho i ostatní renomované instituce, jako je Evropská komise nebo Mezinárodní měnový fond, budou trend dnes započatý OECD následovat. A vnímá to jako velmi deprimující.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prognózu OECD o vývoji ekonomiky komentoval odborník na evropské trhy Petr Zahradník

Zahradník také odhad jednoprocentního poklesu považuje za reálný. „Pro ekonomiku, která meziročně poklesne téměř o dvě procenta a mezikvartálně o 0,8 procenta - i kdyby se snažila sebevíc - je velmi těžké dohonit počáteční hendikep.“

Připomněl, že se zhoršují i výsledky zahraničního obchodu a negativní vývoj pociťují i spotřebitelé:

„Spotřeba domácností velmi významným způsobem klesá, řádově přibližně o více než 2 procenta meziročně. Když si uvědomíme, že spotřeba domácností je 50 procent DPH, tak to musí být někde vidět,“ konstatoval Zahradník.

Také malí a střední podnikatelé podle jeho slov pokračují v nejednoduchém boji o přežití.

„Mám pocit, že právě ve vztahu k malým a středním podnikům by měla být orientována případná prorůstává opatření,“ zdůraznil Petr Zahradník.

Milan Kopp, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme