Zadlužená kladenská Poldi je na prodej. Zaměstnanci dostanou výpovědi

Kladenská Poldi je oficiálně v konkurzu. Středočeský krajský soud v úterý ráno zveřejnil v insolvenčním rejstříku usnesení, které přijal už minulý týden. Insolvenční správce Adam Sigmund plánuje propustit všechny zaměstnance a firmu prodat. Dlouhodobě zadlužené společnosti se nepodařilo splnit podmínky reorganizace, kterou soud povolil letos na jaře.

Kladno Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poldi

Poldi Kladno (archivní foto) | Foto: Kristýna Vašíčková | Zdroj: Český rozhlas

„Pokus o záchranu, aby provoz pokračoval, nevyšel, takže soud poslal společnost do konkurzu,″ poznamenal insolvenční správce Adam Sigmund.

Soud po 20 letech uznal vinným bývalého šéfa Poldi Kladno. Stehlíka nepotrestal kvůli amnestii

Číst článek

V podniku zůstalo přibližně 150 lidí, které čeká výpověď. „Dáme jim výpovědi z důvodu nadbytečnosti, protože nemáme vůbec žádné peníze na další provoz," uvedl Sigmund. „Dostanou ji patrně do konce roku, společnost je v kritické finanční situaci," dodal správce.

Zaměstnanci, kterým podnik už teď dluží mzdy za několik měsíců, budou mít nárok na odstupné a náhradu mzdy po období výpovědní lhůty. Peníze ale dostanou až poté, co se podnik podaří insolvenčnímu správci prodat.

„Nemyslím, že se neprodá, každé zboží najde svého kupce, záleží jen za jakou cenu,″ poznamenal Sigmund. Cílem insolvenčního správce je prodat Poldi a sesterskou společnost Poldi Trade jako celek.

Podmínkou plnění reorganizace bylo splacení dluhů, které vznikly před úpadkem společnosti. Od léta jednalo vedení Poldi s novým investorem, nakonec se ale dluhy splatit nepodařilo, přestože soud prodloužil původní lhůtu. Pohledávky dosahují stovek milionů korun.

Podle obchodního rejstříku patří společnost Poldi skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru. Podnik tvoří provozy ocelárny, kovárny, dokončující výroby a tepelného zpracování.

Lukáš Sapík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme