Prodej osobních aut v Česku loni mírně stoupl

Prodej osobních vozů u nás loni stoupl o skoro pět procent. Zatímco v roce 2009 bylo Podle Svazu dovozců automobilů v Česku zaregistrováno 161 tisíc nových aut, v 2010 víc než 169 tisíc vozů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volant osobního vozu

Volant osobního vozu | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jak ale řekl Radiožurnálu tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl, v ostatních kategoriích se loni aut prodalo spíš méně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek ve Stalo se dnes Radiožurnálu

„V roce 2010 v prvém pololetí pokračovala recese ve všech kategoriích s výjimkou osobních automobilů, což bylo ale zapříčiněno změnou právních předpisů,“ uved Tunkl.

„ Až od června 2010 v některých kategoriích začal růst, například u nákladních automobilů nad 3,5 tuny, takže dosáhly na konci roku vzrůst oproti roku 2009 přes 14 procent. Dá se říci, že v ostatních kategoriích se situace stabilizovala, nicméně propad z prvního pololetí nebyl smazán,“ dodal.

Nejúspěšnější značkou osobních aut byla loni v tuzemsku Škoda, která prodala víc než 53 tisíc aut, následuje Ford s 14 tisíci vozy. Třetí byl Volkswagen, který prodal 13 tisíc aut. Podíl nových osobních aut s benzinovým motorem byl 57 procent, dieselů bylo téměř 40 procent.

Podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka by letos prodej osobních aut mohl dál mírně růst.

„Vývoj českého trhu dlouhodobě neodpovídá obnově vozového parku, která by byla zapotřebí, přesto předpokládám, že dojde na trhu osobních automobilů ještě k mírnému nárůstu. Byl bych velice rád, kdyby došlo k tomuto nárůstu i v oblasti užitkových vozidel a zejména autobusů. Vozový park autobusů má průměrný věk přes 14 let, což je pro veřejnou dopravu opravdu hodně,“ řekl Šípek.

Milan Kopp, Martin Hromádka, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme