Řidiči v Česku tankují stále levnější benzin i naftu. Ceny zřejmě budou dále klesat

Pohonné hmoty v Česku stále zlevňují. Jejich ceny jsou až o několik desítek haléřů nižší, než byly na podzim. A klesat budou dál. Během Vánoc by mohli řidiči tankovat v průměru až o padesát haléřů méně než teď.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání paliva (ilustrační foto)

Čerpání paliva (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Benzin i nafta zlevnily během jediného týdne o 40 haléřů, což bylo podle odborníků skokové zlevnění. V minulém týdnu nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil na průměrných 34,91 koruny za litr, nafta na 34,67 korun za litr, což je o 34 haléřů méně než týden před tím.

V tomto týdnu analytici společnosti Colosseum odhadují pokles cen téměř o půl koruny. A v dalším týdnu by mělo zlevnění pokračovat zhruba stejným tempem jako doteď.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují a jejich cena bude ještě klesat. Podrobnosti zjišťoval redaktor Jan Beneš

O Vánocích se pak řidiči dočkají dalšího poklesu cen benzinu. Jeho průměrná cena může podle očekávání některých analytiků spadnout až na 33,90. A stejně tak může zlevnit i nafta.

„Při současné ceně ropy, kurzu koruny a obvyklé marži obchodníků to odpovídá konečné ceně třeba benzinu Natural 95 za 32,50 a u nafty je to asi 31 korun za litr, což je pořád výrazně více, než vidíme u benzinových pump a kam se to velmi pravděpodobně postupně srovná,“ odhaduje hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

Nejlevnější jsou a zřejmě i budou benzin a nafta v Pardubickém kraji. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze.

Za poklesem cen benzinu i nafty je levnější ropa. A klesají i ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Minulý týden třeba průměrná cena benzinu spadla až o 11 procent.

Do toho oslabila česká koruna vůči americkému dolaru, což je v tomto směru příznivá zpráva pro české řidiče.

Ceny pohonných hmot v Česku k 4. prosinci 2014 | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme