Senát smetl zákaz převodu nemocnic na obchodní společnosti

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová už poněkolikáté neuspěla se svou snahou zakázat převod krajských nemocnic na obchodní společnosti. Tentokrát byl tento zákaz dodatečně dopsán do nesouvisející novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla mimo jiné zpřesnit prevenci proti infekčním nemocem. Senátoři však novelu právě kvůli takzvanému přílepku o nemocnicích zamítli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajská nemocnice Pardubice

Krajská nemocnice Pardubice | Foto: Krajská nemocnice Pardubice

Podle ministryně je to velká chyba - i když ji odpor senátorů prý nepřekvapil, stejně jako i velmi ostrá debata. Šéfka resortu Milada Emmerová Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekla: "Mně už se ty řeči kolem toho nelíbí. Je to pořád na jedno kopyto a přitom se nehledí na to, v jakých nesnázích je naše zdravotnictví, a proč se nechce, aby se teď hned dělaly obchodní společnosti."

Ministryně Emmerová věří, že poslanci zamítavé rozhodnutí senátorů tentokrát přehlasují, a že zákaz převodu krajských nemocnic na obchodní společnosti konečně začne platit. Většina členů horní komory Parlamentu ale trvá na tom, že jde o protiústavní krok.

Podle senátora a stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka dokládá nekompetentnost Milady Emmerové i nejnovější, dnes zamítnutá novela. "Je to vázáno na zákon o neziskových organizacích, který nepředkládá Ministerstvo zdravotnictví a není vůbec souměřitelný se zákonem, který sama paní ministryně připravuje. To je další naprostá šílenost, kterou si jako ministryně dovolila. Považuji ji za naprosto neschopnou dodržovat nějaký právní řád a udržet nějaký koncept ve své činnosti," uzavřel Julínek.

Vít Dvořák, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme