Slovenská vláda šetří. V praxi to bude znamenat dražší pivo a vyšší DPH

Slováci se dozvídají, jak se jich dotkne vládní úsporný balíček. Hlavní změnou je zvýšení daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent. Zvýší se i spotřební daň z alkoholu a cigaret. Z alkoholických nápojů ale zdraží jen pivo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivo - ilustrační foto

Pivo - ilustrační foto | Zdroj: ČTK

Rozhodnutí vlády zvednout pouze daň za pivo a nikoli za ostatní alkohol, pobouřilo slovenské pivovarníky. Ti se bojí, že lidé přejdou na lacinější víno, které nezdraží, a že pivo na Slovensku čekají špatné časy.

Zvýšením spotřebních daní chce vláda zalepit díru ve státním rozpočtu, spolu s úspory ve státní správě a dočasným zvýšením DPH o jedno procento.

Daňové změny dostaly v kabinetu premiérky Ivety Radičové přezdívku ‚Ficova daň‘, protože s nimi Slováci budou muset zaplatit dluhy, které zůstaly po minulé vládě Roberta Fica.

Každý slovenský daňový poplatník by měl v důsledku nových změn zaplatit státu na daních ročně o 30 eur víc.

Vojtěch Berger, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme