Steve Jobs by oslavil 60. narozeniny, Applu se daří lépe než kdy dřív

Fanoušci společnosti Apple skloňují jméno Steva Jobse i více než tři roky po jeho smrti. Když v roce 2011 kvůli pokračující nemoci předával vedení firmy svému nástupci Timu Cookovi, mnoho expertů věštilo Applu černou budoucnost. Dnes by Stevu Jobsovi bylo šedesát let a i bez něj se ale Applu daří pod Cookovým vedením v mnoha směrech lépe než kdy dřív.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Steve Jobs představuje iPhone 4

Steve Jobs představuje iPhone 4 | Foto: Creative Commons, Attribution-Share Alike 3.0 Unported

Pohnutý Tim Cook nešetřil po Jobsově smrti chválou na adresu svého předchůdce:

„Nazvali ho vizionářem, rebelem, nejlepším inovátorem všech dob se zvídavostí dítěte a myslí génia. Všechno je to pravda. Pro ty z nás, kteří ho znali a měli ho rádi, ale žádné z těchto slov nedokáže dostatečně popsat, kdo Steve opravdu byl.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Zakladatel společnosti Apple Steve Jobs by dnes oslavil šedesáté narozeniny. Jeho živo a úspěchy připomněl redaktor Viktor Daněk

Už tehdy ale začínalo být jasné, že Cook povede společnost Apple úplně jinak než Jobs. Na rozdíl od něj umí spolupracovat i s konkurencí a je opatrnější.

„Firma se jako by usadila. Možná už nění tolik řízena emocemi, ale větší důraz je kladen na obchodní strategie a úspěch. Výsledky tomu napovídají a opravdu je nepopiratelné, že se Applu daří ještě lépe než za éry Steva Jobse,“ potvrzuje šéfredaktor serveru Živě.cz David Polesný.

Za Cookova vedení se tržní hodnota firmy zhruba zdvojnásobila. Za poslední čtvrtletí Apple vydělal rekordních 435 miliard dolarů.

Jobs dělá Applu reklamu i po své smrti. V Budapešti mu postavili bronzovou sochu. Jeho rozsáhlá knižní biografie se stala knižním bestsellerem a v roce 2013 byl do kin uveden i životopisný snímek s názvem Jobs. Hlavní roli ztvárnil Ashton Kutcher.

Režisér Joshua Michael Stern vykreslil Jobse jako neomylného vizionáře a duchovního vůdce. Zároveň v něm ale našel chladného, arogantního šéfa a sobec, který vyhodí z domu svou těhotnou přítelkyni nebo po telefonu vyhrožuje Billu Gatesovi.

Steve Jobs podlehl v roce 2011 rakovině slinivky. Se Stevem Wozniakem založil v roce 1976 firmu Apple. Krátce nato vytvořili první osobní počítač s uživatelským rozhraním. V roce 1985 ho po sporech z Applu vyhodili. V roce 1997 ho firma povolala zpět. K jeho dílům patří revoluční přístroje, jako je iPod nebo iPhone. Jobs byl kromě černého roláku známý budhistickým vyznáním a vegetariánstvím.

Kritici film příliš dobře nepřijali. Okamžitě se do autorů snímku pustili také Jobsovi kolegové.

Steve Wozniak, který s Jobsem spolupracoval od úplných začátků v garáži jeho rodičů, agentuře Bloomberg řekl, že film Jobse jen nafoukaně oslavuje.

Letos by se proto do amerických kin měl dostat nový snímek o zakladateli Applu. Tentokrát má vycházet z jeho autorizovaného životopisu.

Pracovat na něm budou režisér Danny Boyle a scenárista Aaron Sorkin. V hlavních rolích se objeví Michael Fassbender, Kate Winsletová a Seth Rogen.

Steve Jobs | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme