V Sedlčanech skončí výroba sýrů. Francouzští vlastníci ji přesouvají do Hesova

V Sedlčanech na Příbramsku skončí výroba sýrů. Společnost Savencia Fromage & Dairy Czech Republic ji postupně přesune do závodu v Hesově na Havlíčkobrodsku. Důvodem je zvýšení efektivity a optimalizace výroby. Opatření se dotkne zhruba 260 lidí, uvedla zaměstnankyně Jitka Žaková. Podle starosty Jiřího Buriana z ODS jde o špatnou zprávu. Připomněl, že v závodě nacházelo uplatnění hodně žen. O ukončení výroby ho prý zatím nikdo neinformoval.

Tento článek je více než rok starý.

Sedlčany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Sedlčanech na Příbramsku skončí tradiční výroba sýrů.

V Sedlčanech na Příbramsku skončí tradiční výroba sýrů. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

„Sloučení výroby do jednoho závodu jsme vyhodnotili jako nutný a zároveň velmi šetrný krok k tomu, jak zvýšit efektivitu výroby a zajistit naši dlouhodobou konkurenceschopnost na stále náročnějším trhu s mléčnými výrobky,“ uvedl generální ředitel Miroslav Maňásek.

Výroba v Sedlčanech bude snižována postupně, ukončení je naplánováno na květen 2019. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě společnosti Savencia v Hodoníně. Sjednocení výroby by nemělo mít vliv na spotřebitele, obchodní partnery ani dodavatele mléka, jejichž dodávky v plné míře přebere hesovský závod.

Nadstandardní odstupné a pomoc

Firma chce odcházejícím zaměstnancům vyplatit nadstandardní odstupné a nabídne jim i další pomoc, například rekvalifikační kurzy. Pomáhat by jim měla také specializovaná agentura. V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici. „Řada lidí také dojíždí za prací do Prahy,“ dodal starosta.

Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina.

V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme