Národ tobě! Pražská první scéna začala natáčet podcasty, své premiéry uvede v České televizi

Národní divadlo odehraje nová představení i bez diváků. Premiéry oper, baletů i činoher bude vysílat Česká televize. Stejně jako další divadla je kvůli vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19 také Národní divadlo od poloviny října loňského roku zavřené. Kromě televizních přenosů připravuje i speciální podcastové vysílání o divadelním zákulisí a přípravách nových představení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo v Praze

Národní divadlo odehraje nová představení i bez diváků (ilustrační foto) | Zdroj: Národní divadlo

První díly jsou na webových stránkách první české scény k poslechu od začátku ledna. Na podcastovém kanále budou další vydání přibývat po celý rok. Jeho cílem je přiblížit první scénu jako živý organismus, kde se stále něco děje.

„Podcast má podtitul Národ tobě a najdete ho na všech podcastových platformách. Už teď je tam série pod názvem K jádru věci, kde je za každý soubor připravený audioprogram. Například Ondřej Hučín za operu provádí posluchače celou Prodanou nevěstou, a to jak její hudbou, libretem, tak historií a všemi známými i méně známými konsekvencemi,“ popsal Radiožurnálu princip vysílání generální ředitel Národního divadla Jan Burian.

Další novinkou Národního divadla je rozhodnutí uvádět přímé přenosy premiér v České televizi. „Plánujeme tak uvést například premiéru Verdiho operní tragédie Rigoletto  nebo koncert k výročí narozenin W. A. Mozarta ze Stavovského divadla. První přenosy jsou připravené na 27. a 31. ledna,“ uvedl Burian.

Tanec mezi uměleckými díly. Sólisté baletního souboru interpretovali Rembrandtovy obrazy

Číst článek

Připouští přitom, že divadlo muselo svá představení koncipovat pro televizní nebo streamovací kamery, nikoli pro diváky. „Samozřejmě chceme hrát pro diváky, ale teď to prostě jinak nejde,“ poznamenal.

Z pohledu šéfa největšího českého divadla bude na uplynulý rok 2020 vzpomínat jako na komplikovaný: „Budeme potřebovat čas a odstup vyznat se v tom, co se stalo. Doufám, že to bude rok, který nás povede k hlubšímu zamyšlení nad smyslem divadla a nad hodnotami, které sdílíme ve společnosti, a že paradoxně divadlu pomůže, protože divadlo bývalo silné zejména v krizových chvílích, a divadlo dovedlo společnost nejen sjednocovat, povzbuzovat, ale také připomínat, na čem opravdu záleží.“

Dál vysvětlil, že nejvíc záleží na společném sdílení života, na společném sdílení emocí a prožívání. „Víte, když to přirovnám velmi jednoduše, když se pojedete podívat na nějaké památky do zahraničí a pojedete tam sám, nebudete mít vůbec tak silný zážitek, jako když ten zážitek budete sdílet s rodinnou, s někým blízkým,“ dodal Burian.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme