Fanynky na ně čekají hodiny. Youtubery, celebrity teenagerů, zachycuje dokument Nejsledovanější

Kovy, Pedro, Shopaholic Nicol - možná už taky znáte tato jména. Skrývají se za nimi jedni z nejznámějších českých youtuberů. Mladých lidí, kteří si svými sestřihy videí získali velkou popularitu u současné mladé generace. Jeden rok s nimi strávil režisér Jiří Sádek. Výsledkem je celovečerní dokument s názvem Nejsledovanější. Do kin vstupuje ve čtvrtek.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Youtubeři a tvůrci dokumentu Nejsledovanější. Zleva vzadu Lucie Ehrenbergerová z blogu A Cup of Style, youtuber Karel Kovář alias Kovy, blogerka s přezdívkou Shopaholic Nicol Nikola Čechová, youtuber Petr Florián alias Pedro, producent filmu Jindřich Trčka a Nicole Ehrenbergerová z blogu A Cup of Style. Zleva vpředu youtuberka Gabriela Heclová alias Gebrielle Hecl, režisér Jiří Sádek a kameraman Antoan Pepelanov.

Youtubeři a tvůrci dokumentu Nejsledovanější. Zleva vzadu Lucie Ehrenbergerová z blogu A Cup of Style, youtuber Karel Kovář alias Kovy, blogerka s přezdívkou Shopaholic Nicol Nikola Čechová, youtuber Petr Florián alias Pedro, producent filmu Jindřich Trčka a Nicole Ehrenbergerová z blogu A Cup of Style. Zleva vpředu youtuberka Gabriela Heclová alias Gebrielle Hecl, režisér Jiří Sádek a kameraman Antoan Pepelanov. | Foto: Michal Doležal | Zdroj: ČTK

To co právě probíhá na sociálních sítích, nazývají tvůrci dokumentu Nejsledovanější přerodem audiovizuální zábavy. Nezávislá tvorba internetových tvůrců mezi teenegery udělala z těch nejoblíbenějších celebrity.

„Kovy, který je z Pardubic, tak je úžasné, že dobyl celou republiku z bytu někde v Pardubicích. Když jsme vyřizovali něco na kávě, tak přišla číšnice a chtěla po něm podpis a v ten moment jsem si říkal: ty bláho, oni jdou za nim. Není to, jako když jdou za hercem, který představuje nějakou roli, ale jdou přímo za ním, protože jim na nich záleží. A to je neuvěřitelná tíha, kterou si youtubeři musí nést, protože musí být neustále pod kontrolou,“ řekl už při začátku natáčení Radiožurnálu režisér filmu Jiří Sádek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jeden rok ze života youtubera. Dokument Nejsledovanější jde do kin. Víc si poslechněte v reportáži Reginy Květoňové.

A jeden z nejsledovanějších youtuberů, Kovy, to potvrzuje na dalším příkladu ze života. „Když jsem včera šel do školy, samozřejmě pozdě asi o dvě minuty, takže jsem spěchal, tak mě před dveřmi zastavila fanynka, která tam na mě očividně čekala. Řekl jsem jí, že mám dvě hodiny školu. A když jsem vylezl ven, tak ona tam pořád byla. Vylezlo z ní, že tam od sedmi ráno na mě čekala a já jsem byl zděšený,“ popsal Kovy.

Nápad režiséra Jiřího Sádka natočit časosběrný dokument vyplynul právě ze snahy postihnout tuto zvláštní část oblíbené internetové zábavy. „Myšlenka vznikla, když jsme poprvé viděli, jak velká síla v komunitě youtuberů a jejich diváků je, ale zároveň je to zmatené prostředí, dezinformované, kdy rodiče nevědí, proč se na to jejich ratolesti dívají. Tak jsme uznali za vhodné, že dostat youtubery na plátna kin je takový hezký sdílený zážitek, kde se tohle osvětlí,“ popsal Sádek.

Natáčení dokumentu bylo v něčem nové pro youtubery samotné, připustila už dřív jedna z aktérek Gabriela Heclová. „Jsme najednou ne za youtubery, ale za toho člověka, jakým normálně jsme a ne s růžovými brýlemi, jak to třeba vidí oni.“

Dokument Nejsledovanější ale nechává prostor i pro názory rodičů dětí, marketingových specialistů, sociologů, psychologů a samotných diváků.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme