Zemřel Florian Schneider-Esleben, zakladatel německé kapely Kraftwerk. Bylo mu 73 let

Ve věku 73 let ve středu zemřel spoluzakladatel legendární německé hudební skupiny Kraftwerk Florian Schneider-Esleben. S odvoláním na hudební vydavatelství Sony o tom ve středu informovala agentura DPA. Nahrávací společnost s odkazem na sdělení dalšího člena kapely Ralfa Hüttera uvedla, že se hudebník v poslední době léčil s rakovinou.

Tento článek je více než rok starý.

Düsseldorf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spoluzakladatel skupiny Kraftwerk Florian Schneider-Esleben v roce 2015

Spoluzakladatel skupiny Kraftwerk Florian Schneider-Esleben v roce 2015 | Foto: ABACA / Poree Audrey | Zdroj: Reuters

Průkopníci elektronické hudby Schneider-Esleben a Hütter začali hudebně spolupracovat v roce 1968 v Düsseldorfu, o dva roky později vydali první eponymní album Kraftwerk. Kapela proslula svébytným plně syntetickým, minimalistickým zvukem a tradičně statickými i výtvarně stylizovanými vystoupeními.

Život ve městě duchů. Rolling Stones vydali po osmi letech novou skladbu, reagují na karanténu

Číst článek

Podle kritiků jejich hudba výrazně ovlivnila řadu pozdějších směrů od techna, přes house až po hip-hop. Německý hudebník inspiroval mimo jiné i britského zpěváka Davida Bowieho, který na počest Schneidera-Eslebena vydal skladbu „V-2 Schneider“ na svém albu Heroes v roce 1977. V roce 2014 získala skupina Kraftwerk cenu Grammy za celoživotní dílo.

Schneider-Esleben v Kraftwerku působil tři dekády, během nichž se podílel na albech Autobahn, Radio-Activity, Trans-Europe Express, The Man-Machine a Tour de France. Kapelu opustil v roce 2008 a z původní sestavy nakonec zůstal jen Hütter.

V roce 1998 byl Schneider-Esleben jmenován profesorem na Univerzitě umění a designu v Karlsruhe, kde měl učit předmět Mediální umění a performance. Profesuru však podle DPA nikdy nepřevzal.

Jedna z nejznámějších písní kapely Kraftwerk „Das Model“:

ČTK, wei Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme