I přes kritiku Západu pokračují Japonci v každoročním lovu delfínů

Japonci pokračují v každoročním lovu delfínů v zátoce u města Taidži. A to i přes rostoucí mezinárodní kritiku. Podle ekologických organizací už ulovili přes 250 zvířat. Padesát z nich plánují prodat do delfinárií a ZOO. Zbylých dvě stě zabijí kvůli masu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonští rybáři loví delfíny uvězněné v zátoce u města Taidži

Japonští rybáři loví delfíny uvězněné v zátoce u města Taidži | Zdroj: Reuters

Lov je velmi krutý. Rybáři zaženou delfíny do zátoky u města Taidži, kterou poté uzavřou. Zvířata pak několik dní trápí, kovovými tyčemi například dělají hluk, který tvory s citlivým sluchem mate.

Když už mají japonští rybáři delfíny chycené v sítích, zabíjí je úderem kovové tyče do hřbetu. Trvá většinou 20 až 30 minut, než zvíře zemře. Většinou vykrvácí nebo se udusí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O lovu delfínů informovala zpravodajka Českého rozhlasu v Asii Kateřina Procházková

Za živé kusy dostanou rybáři až 200 tisíc dolarů, za maso jen asi 300 eur. Po delfíním mase už ale dnes není na japonském trhu taková poptávka. Podle odborníků navíc obsahuje vysoké procento rtuti. Pochoutka se tak jí především na venkově, v rybářských vesnicích.

Nová americká velvyslankyně v Japonsku Caroline Kennedyová vyjádřila kvůli probíhajícímu lovu delfínů velké znepokojení. Na svém twitterovém účtu zdůraznila, že americká vláda tuto praxi neschvaluje. Otevřeným dopisem adresovaným městu Taidži protestovala i japonská umělkyně a aktivistka Yoko Ono.

Loví se i velryby

Japonští rybáři mají povolený lov delfínů každoročně od září do začátku jara. Podle kvót mohu ulovit až 20 tisíc malých velryb, včetně delfínů a sviňuch. Podle ekologických aktivistů letos rybáři ulovili i samici delfína s albíním mládětem.

Japonci také nerespektují mezinárodní moratorium na lov velryb. Odvolávají se sice na to, že kytovce loví pro vědecké účely, většina ulovených velryb ovšem nejde do laboratoří, ale do restaurací. Velrybí maso je oblíbenou a drahou pochoutkou Japonců. A to i přesto, že stejně jako maso delfínů obsahuje velké množství nezdravých látek.

„Jsme skutečně proti tomu, aby se delfíni a kytovci lovili pro obchod nebo z nějakých pseudodůvodů jako v tomto případě, kdy se tvrdí, že tito delfíni sní příliš mnoho ryb, a proto je třeba je trošku zredukovat. Tyto argumenty japonská agentura pro rybolov používá i v případě velryb a nám to přijde absurdní. My se tomu samozřejmě snažíme čelit,“ shrnuje Jan Freidinger z organice Greenpeace.

Japonští rybáři delfíny naženou do zátoky u města Taidži | Foto: Reuters

Kateřina Procházková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme