Post první dámy zůstane ve Francii nejspíše nějaký čas volný

Zatímco Valérie Trierweilerová po rozchodu s francouzským prezidentem své věci z Elysejského paláce odstěhovala, nová přítelkyně Françoise Hollanda Julie Gayetová je tam přivézt zatím nehodlá. Způsob, jakým se Hollande rozešel s Trierweilerovou, mnoho lidí zaráží, a tak lidé obviňují hlavu Francie z bezcitnosti a citové prázdnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je François Hollande mužem bez citů?

Je François Hollande mužem bez citů? | Zdroj: Reuters

Bývalá francouzská první dáma se poprvé od rozchodu s Françoisem Hollandem objevila na veřejnosti. A to v Indii, kam přijela podpořit humanitární nevládní organizaci Akce proti hladu. O svém soukromí odmítla mluvit.

To francouzský prezident o víkendu ukončil spekulace médií a oficiálně potvrdil rozchod s Valerií Trierwielerovou, která byla podle průzkumů nejméně oblíbenou první dámou v historii Francie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vypadá Francie bez první dámy, shrnuje zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd

François Hollande věnoval na nedávné tiskové konferenci aféře s Julií Gayetovou a především budoucnosti vztahu s Valerie Trierwielerovou pouhou minutu. Slíbil ale, že všechno vyjasní do svého odjezdu do Spojených států, kam se 10. února chystá na oficiální návštěvu.

Hollande si ale podle mnohých počínal bez jakýchkoliv emocí. Nevyslyšel přání partnerky pokračovat ve vztahu - naopak před novinářkou zabouchl dveře - a ta pak odmítla podepsat společné komuniké.

Ve čtvrtek se oba setkali a s pomocí právníků dojednali majetkové vyrovnání. I ze samotného Elysejského paláce prosakují informace, podle nichž se Hollande stavěl k rozchodu se stejnými emocemi jako k ekonomické agendě.

Nabízí se tedy otázka, zda francouzský prezident je muž bez citu.

Bývalá Hollandova partnerka a první dáma Francie Valerie Trierweilerová | Foto: Reuters

Fotograf Marc Lucazeau byl jeho studentem na prestižní škole státní správy, označované jako ENA. Zde Hollande učil ekonomiku.

„Vypadal trochu ztraceně, asi jako dnes ve funkci prezidenta, ale jako profesor byl zajímavý,“ vzpomíná Marc, který si všímá jedné jeho zajímavé vlastnosti.

Pařížská demonstrace proti Hollandově politice skončila střety s policií

Číst článek

Přestože má podle Marca potíže zůstat věrný jedné ženě a v jeho životě jich bylo několik často souběžně, přátelství a loajalita jsou pro něj velmi důležité. Vztahy si buduje nějakou dobu a neopouští své přátele, s nimiž pracoval.

Příkladem je jeho bývalý kolega Pierre Moscovici kterého jmenoval ministrem pro ekonomiku. „V jeho okolí bychom našli řadu dalších bývalých kolegů,“ tvrdí Marc, který zároveň dodává, že Hollande byl v té době už se Segolene Royalovou a určitě neměl žádné blízké vztahy s některou ze studentek.

François Hollande na archivní snímku se svou přítelkyní Valerií Trierweilerovou | Foto: ČTK/AP, Francois Mori

Francie tedy nejspíš v brzké době první dámu mít nebude. Julie Gayetová údajně odmítla změnit svůj život a nastěhovat se do Elysejského paláce a Valerie Trierweilerová si o víkendu odvezla z prezidentského sídla všechny věci.

Bývalá první dáma bude nadále vystupovat jako soukromá osoba a časopis Paris Match ji ujistil, že s ní nadále počítá jako s reportérkou. O tom, jestli bude mít na starost Elysejský palác či zajímavé cesty prezidenta například do Spojených států, prý zatím nebylo rozhodnuto.

Demonstrace, kterou viděla o víkendu Paříž, neměla s jeho osobními vztahy ale nic společného: protestovalo se proti jeho hospodářské politice, části lidí proti omezování svobody slova, další proti sňatkům homosexuálů.

Jan Šmíd, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme