Plzeňský kraj vede v počtu sběrných dvorů odpadu. Na jeden připadá necelých osm tisíc lidí

V Plzeňském kraji letos přibydou další sběrné dvory odpadu. Jeden - v Merklíně na jižním Plzeňsku - se dočkal slavnostního otevření v pondělí. A následovat budou například Blovice, Nečtiny nebo Kasejovice. Už teď připadá v regionu na jeden sběrný dvůr 7600 lidí, zatímco republikový průměr je 10 tisíc obyvatel na jedno takové zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sběrný dvůr

Sběrný dvůr | Foto: Pražské služby

Na nedostatek sběrných dvorů si obyvatelé Plzeňského kraje rozhodně nemohou stěžovat. Celkem jich tam je 76, z toho 25 jich dotovala Evropská unie.

Podle Lenky Šlajsové z Regionální rozvojové agentury teď jen zbývá, aby si je lidé zvykli používat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových sběrných dvorech mluvila Jana Kosová

„Teď je nutná osvěta, aby si lidé zvykli odkládat odpad tam, kam patří. Některé sběrné dvory to zpoplatňují, jiné jsou zdarma. Apelujeme, aby alespoň první období to lidé měli zdarma, aby se naučili tam odkládat.“

V to, že si lidé zvyknou, doufá starostka Merklína Jana Nováková. Trápí ji bývalá skládka u spádové obce Lhota. Ta se rekultivuje, ale lidé tam stále odpad přiváží. Když zjistí, že už tam nepatří, vyklopí ho do příkopu.

„Tady budou mít sběrný dvůr zadarmo, tak doufáme, že se to tím odstraní.“

Merklínský sběrný dvůr stál zhruba 5 milionů 200 tisíc korun, z toho skoro čtyři miliony poskytla Evropská unie. Vyhodit se tam může veškerý odpad z domácnosti - od nábytku přes elektronická zařízení až po biologický odpad. A podobné to bude zanedlouho i v Blovicích.

Těší se i Blovice

„Bude se dělat celý nový, protože ten dosavadní byl malý, bylo to jen sběrné místo. Slibujeme si od toho podstatně lepší třídění materiálu a zlepšení podmínek hospodaření s odpady. Mám takové tajné přání, že by to mohlo vést dokonce ke snížení poplatku za odpady,“ těší se starosta Blovic Jan Poduška.

Loni město vytřídilo nejvíce odpadu v Plzeňském kraji - pět a půl kilo na občana a ještě k tomu vyhrálo soutěž v třídění elektroodpadu. Sběrný dvůr za šest milionů tam podpoří Evropská unie pěti miliony.

Kromě toho v kraji také přibydou kontejnery pro velkoobjemový odpad. O dotaci žádá Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Proč - to vysvětluje Lenka Šlajsová z Regionální rozvojové agentury:

„Aby se mohl sběrný dopad lépe třídit. Oddělovat spalitelné a nespalitelné. Za vytříděný odpad obec zaplatí, dalo by se říci, obec až o polovinu méně, než kdyby se to odvezlo na skládku.“

šrot v kontejneru | Foto: Gabriela Hauptvogelová

„Sdružení požádalo o celkem 37 velkoobjemových kontejnerů pro 35 obcí. Žádalo se většinou pro obce, které mají postavené nové sběrné dvory,“ připomněla Šlajsová.

Velkoobjemové kontejnery budou na 24 až 36 kubíků odpadu. Kromě sběrných dvorů ale vznikají na Plzeňsku i kompostárny - aktuálně například v Nýrsku nebo Hlohové.

Pětadvacet nových sběrných dvorů odpadu stálo přes 175 milionů korun. Evropská unie spolu s Českou republikou na ně přispěla téměř 154 miliony. Jsou například ve Stříbře, Plasích, Nepomuku, Horažďovicích, Sušici nebo v Rokycanech.

Jana Kosová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme