Otců na rodičovské dovolené mírně přibylo, podle průzkumů si to ale většina žen nepřeje

Otců na rodičovské dovolené za poslední rok mírně přibylo. Ministerstvo práce a sociálních věcí zaznamenalo 5200 mužských žadatelů o rodičovský příspěvek, což je o pět procent více než v roce 2012. Podle neziskových organizací ale loni v domácnosti zůstalo několikanásobně více mužů, a to i bez nároku na státní dávku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rodina, děti (ilustrační foto)

Rodina, děti (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Manželka pracuje blíž, dostává víc benefitů než já, stravu zdarma, a pak má ještě větší výplatu. Takže zisky pro naši rodinu budou daleko vyšší než jenom má výplata,“ shrnuje své důvody, proč se stát otcem na plný úvazek, Josef. O dvě malé děti bude doma pečovat ještě půl roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mužích na rodičovské dovolené natáčela redaktorka Evelyna Kulíšková

Stejně jako on se podle statistiky ministerstva práce a sociálních věcí loni rozhodlo o 200 otců víc než v předchozím roce.

„V roce 2012 tento počet činil pět tisíc příjemců rodičovského příspěvku u mužů,“ říká mluvčí Petr Sulek.

Podle informací neziskové organizace Liga otevřených mužů je ale ve skutečnosti otců na rodičovské dovolené daleko více, především z řad živnostníků.

„Mnozí muži o sobě říkají, že byli na rodičovské, aniž by pobírali rodičovský příspěvek. A ten odhad je asi pět procent celé mužské populace v České republice,“ potvrzuje ředitel organizace Martin Jára.

Rodičovský příspěvek - počet mužských příjemců | Foto: Český rozhlas

Podle průzkumu, který si nechala Liga zpracovat, navíc vyplývá, že až 10 procent mužů by s dětmi rádo zůstalo doma, brání jim v tom ale hned několik faktů.

„Pro rodinu je to stále finančně nevýhodné, aby otec šel na rodičovskou dovolenou. Z velké části ženy vnímají, že je to jejich pole. A ukázalo se, že 66 procent žen si nepřeje, aby jejich partner nebo manžel šel na rodičovskou dovolenou," vysvětluje projektový koordinátor Lukáš Talpa.

Mateřská dovolená je období, které začíná šest až osm týdnů před plánovaným termínem porodu. V případě jednoho dítěte je dlouhá 28 týdnů, v případě dvou a více dětí pak 37 týdnů. Rodičovská dovolená většinou bezprostředně navazuje na mateřskou.

„Hrají v tom roli i určité předsudky, protože když muž jde na rodičovskou dovolenou, tak je vnímán jako hrdina. Kdežto když žena odejde do práce, je vnímána jako krkavčí matka, protože upřednostnila kariéru před péčí o dítě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O rodičovské dovolené mluvil v Ranním interview Radiožurnálu projektový koordinátor Ligy otevřených otců Lukáš Talpa a zkušenosti ze Skandinávie přidal Tomáš Sniegoň

Podle Talpy jsou v Praze a Středočeském kraji průměrné počty otců na rodičovské dovolené vyšší než na Moravě, kde převládá tradiční pojetí rodiny, kterou živí muž.

Sociální demokraté už dříve navrhovali povinné rozdělení rodičovské dovolené mezi matku a otce, které by fungovalo jako v severských zemích. Část rodičovské dovolené by tak byla vyhrazena pro druhého rodiče a tuto část peněz by rodina dostala, jen kdyby se rodiče v péči o dítě vystřídali.

Tomáš Sniegoň, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme