Stavba finského jaderného reaktoru Olkiluoto 3 nabírá zpoždění. A je stále dražší

Jaderný reaktor Olkiluoto 3 ve Finsku bude proud dodávat nejdříve v roce 2016. Společnost Areva, která nový blok buduje, tak zakázku dokončí s více než šestiletým zpožděním. Stavba také bude stát téměř třikrát více, než byla původní nabídka ve výši tří miliard eur, tedy asi 80 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atomový areál Olkiluoto

Atomový areál Olkiluoto | Foto: Robert Mikoláš

V jaderném komplexu tak podle plánu pokračují alespoň práce na budování hlubinného úložiště vyhořelého paliva:

„Kromě plotu s ostnatým drátem téměř nic nenasvědčuje tomu, že vcházíme do přísně střeženého území,“ informuje reportér Robert Mikoláš.

„Tohle je úložiště nízko a středně radioaktivního materiálu,“ ukazuje pan Pasi Tuohimaa ze společnosti TVO provozující jadernou elektrárnu Olkiluoto.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž z výstavby jaderného reaktoru Okiluoto 3 natočil ve Finsku reportér Robert Mikoláš

„Skála tady v Olkiluotu je stará 1,8 miliardy let. Proto se domníváme, že tu ještě dlouho bude,“ vysvětluje další z představitelů energetické společnosti Timo Seppälä.

Při východu ven musejí všichni projít kontrolou. Na přístroji na měření radioaktivity se ukazují čísla 0,0. Vše je tedy v pořádku.

Diskuse o samotné elektrárně

Mnohem více než o bezpečnosti úložiště, se ale ve Finsku diskutuje o samotné elektrárně Olkiluoto, především pak o reaktoru 3, který buduje francouzská společnost Areva.

Atomový areál Olkiluoto | Foto: Robert Mikoláš

Proud měl do sítě dodávat už v roce 2010. Nyní se mluví o roce 2016 a téměř trojnásobně stouply i náklady na jeho výstavbu, které nakonec mají činit 8,5 miliardy eur.

„Jedním z důvodů, proč tomu tak je, byla hned na počátku skutečnost, že Olkiluoto 3 byl vůbec prvním reaktorem, který se po 20 letech začal v západní Evropě budovat. Dále jde o dosud největší a nejvýkonnější reaktor nové, třetí generace o výkonu 1650 MW, který bude pohánět největší a nejvýkonnější parní turbínu na světě. A v neposlední řadě se zvýšily nároky na bezpečnost,“ vypočítává hlavní příčiny zpoždění a zdražení stavby Käthe Sarparanta s tím, že právě nyní probíhají těsnící a tlakové zkoušky.

Největšími kritiky celého projektu ale byli od začátku finští Greenpeace, kteří tvrdili, že byl postaven na nerealistických časových plánech.

Aktivisté navíc říkají, že Finsko má jiné a levnější možnosti výroby elektřiny. A poukazují třeba na délku finského pobřeží, na němž by energii mohly vyrábět větrné elektrárny.

Na tom, že se Olkiluoto 3 dostaví, se ale nic nezmění.

Problematice jaderné energetiky se dnes věnuje i pořad Zaostřeno, který vysílá Český rozhlas Plus v 18 hodin a 40 minut. Hosty Roberta Mikoláše budou nový ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD a exministr životního prostředí Martin Bursík z Liberálně ekologické strany.


Zvětšit mapu

Robert Mikoláš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme