Revoluce v odívání. Před 75 lety se v USA začaly prodávat nylonové punčochy

Přesně před 75 lety se na trhu objevil kousek oblečení, který navždy změnil módu. Ve Spojených státech se začaly prodávat nylonové punčochy. Oproti dříve vyráběným punčochám z přírodních vláken byly jemnější, levnější a lépe obepínaly nohu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Punčochy (ilustr. obr.)

Punčochy (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Nylonové vlákno bylo mnohem odolnější a levnější, umožnilo tvarování punčoch,“ vysvětlila Kateřina Suchá z Regionálního muzea v Teplicích.

Do té doby byly punčochy jen z přírodních vláken, bavlny či hedvábí. Pletací stroje navíc uměly plést jen do kruhu, neumožňovaly přidávat nebo ubírat oka.

„Proto byly punčochy pouze válcovité a neseděly dobře na noze,“ dodává pracovnice muzea. Naopak nylonové vlákno šlo ohříváním tvarovat do správného tvaru.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výročí nylonek mluvila ve vysílání Kateřina Suchá z Regionálního muzea v Teplicích

První zmínky o punčochách jsou už ze starověkého Řecka, tehdy byly z látky či kůže. První pletené objevili archeologové v Egyptě, pocházely ze 3. až 6. století našeho letopočtu.

Do Evropy se dostaly punčochy ve 12. století, nosili je ale muži. Byly ručně pletené z vlny a podobaly se dnešním legínám. Jemnější pletení punčoch umožnil až pletací stroj, který byl vynalezen v 16. století.

Největší úspěch slavily podle Suché nylonové punčochy za druhé světové války, kdy byl nedostatek hedvábí, ze kterého se dřívější punčochy vyráběly. Hedvábí totiž bylo potřeba na výrobu padáků.

„Nylonovými punčochami také obdarovávali američtí vojáci ženy v Evropě. Tím ještě vzrostla jejich obliba,“ popsala Suchá.

Umělé vlákno nylon ale nebylo používané jen pro výrobu punčoch. Vyráběly se z něj také rybářské šňůry, provazy, lana, padáky, výplety tenisových raket, koberce nebo podlahové krytiny.

Dnes nylonu konkurují polyesterová vlákna, která jsou jemnější a dají se barvit, a také český vynález silon.

Obnošené nylonové punčochy byly během 2. světové války využity při výrobě padáků a tažných lan pro armádu | Foto: U.S. National Archives and Records Administration

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme