Zákaz koupání v šortkách řada plavců na Vysočině kritizuje

Jako první začal lidem na Vysočině diktovat, v čem se smějí koupat, bazén Evžena Rošického v Jihlavě. Od začátku února tam plavci nesmějí v šortkách. Částečné omezení platí také ve Žďáře nebo v Pelhřimově. Řada plavců to kritizuje, podle nich je opatření v rozporu se současnými trendy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plavecký bazén

Plavecký bazén | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Mně to připadá takový divný, protože jsou pohodlný, takže proč by to měli zakazovat, není nejmenší důvod,“ obhajuje šortky jako plavecký úbor jeden z návštěvníků třebíčského akvaparku Laguna.

Legislativa zákaz nošení kraťasů do vody nijak neupravuje, pro provozovatele je však při zákazu šortek snazší plnit hygienické limity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlasy na zákaz koupání v šortkách v jihlavském bazénu sbíral redaktor Michal Malý

„Ti, kteří nosí právě tyto surfařské plavky, tak mají kapsy a do nich se může skrýt písek, použité kapesníky, drobné mince, a už je to problém s vodou,“ popisuje, proč bylo dobré, že jihlavský bazén šortky zakázal, mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Právě tato společnost bazén provozuje.

Problém jsou také tkaničky, zipy či cvoky. „Sjedete po tobogánu, podřete nám glazuru tobogánu a další návštěvník se o to zraní,“ dodává Málek.

Třeba v třebíčské Laguně si však takové opatření nedokáží představit.

„Více než 80 procent návštěvníků pánského pohlaví využívá na koupaní právě úbor v podobě těch kraťasů. Nedokážu si živě představit, jak by to vypadalo, kdybychom toto zakázali,“ říká ředitel akvaparku Jiří Novák.

Ponižující úbor?

Povinné nošení slipových elastických plavek vnímá řada plavců jako ponižující. Je mezi nimi i Čechoameričan Johny Veselý.

„Pohled Američanů je opačný oproti českému národu. Tam jsou norma kraťasové plavky. Slipové plavky nejsou vzhledově uznávané a na některých plážích jsou dokonce zakázané,“ podotýká Veselý.

Pokud by někdo přišel do bazénu Evžena Rošického v Jihlavě a měl s sebou pouze kraťasové plavky, má podle mluvčí ho Služeb města Jihlavy Martina Málka několik možností.

„Buď vám řekneme, že vám vrátíme vstupné. Když na to nebudete chtít přistoupit, tak vám nabídneme zdarma, že vám půjčíme plavky, s kterými vás půjčíme do bazénu – to tady máme erární, slipové, zatavené, splňuje to veškeré hygienické normy – anebo si můžete tady u nás zakoupit plavky. A pokud se vám nebude líbit ani jedna ze všech nabídek, tak bohužel vás sem nepustíme a budete muset vyrazit někam jinam,“ doplňuje Málek.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme