Až polovina firem v ČR se stala obětí hospodářské kriminality, tvrdí průzkum

Skoro polovina společností v České republice se v uplynulých dvou letech stala obětí hospodářské kriminality. Ukázal to aktuální celosvětový průzkum hospodářské kriminality. Každé dva roky ho provádí poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Na české firmy v souladu s celosvětovým trendem útočí pachatelé stále častěji prostřednictvím internetu. Za poslední dva roky se v Česku stalo obětí kybernetické kriminality dvakrát více společností.

„Zatímco v roce 2011 uvedlo 38 procent společností, že utrpěly přímé finanční škody ve výši 100 tisíc dolarů a více, v letošním průzkumu už to bylo 44 procent společností,“ upřesnil vedoucí oddělení forenzních služeb poradenské společnosti PwC Česká republika Michal Kohoutek.

Patnáct procent dotčených společností navíc podle něj dokonce utrpělo ztráty převyšující 5 milionů dolarů čili zhruba 100 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucím trendu hospodářské kriminality ve firmách mluvila redaktorka Veronika Hlaváčová

České firmy se podle průzkumu nejvíce setkávají se zpronevěrou, počítačovou kriminalitou a s podvody během nejrůznějších nákupních procesů. Pokud jde o zpronevěru majetku nebo peněz, zhruba za polovinou případů stojí samotní zaměstnanci firem.

„Často k objevení dochází nějak náhodně. Často to začíná například i nějakou chybou. Člověk třeba na určitém oddělení zjistí, že mu to prošlo, že si toho nikoho nevšiml, tak to zkusí příště znovu. pak si začne budovat svůj systém různých podvodů a neodhaleno to může trvat spoustu roků,“ doplnil Filip Volavka z PwC.

Česko vyčnívá i nad světovým průměrem

Česko stojí v mezinárodním srovnání nad celosvětovým průměrem, který činí 37 procent. Blíž k tomuto číslu jsou i země na východ od nás.

„Naší ambicí by mělo být vrátit se pod celosvětový průměr. Pro srovnání – země střední a východní Evropy jsou na tom jen o něco hůře než celosvětový průměr, čili vyčníváme i v rámci průměru ve střední a východní Evropě,“ dodal Michal Kohoutek, který průzkum PwC zpracovával.

Celkem se do světového průzkumu hospodářské kriminality zapojilo přes pět tisíc společností. V Česku odpovídalo skoro 100 firem.

Rozsah hospodářské krinminality v Česku | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Eva Rajlichová, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme