Papež František vytvořil nové instituce, mají dohlížet na ekonomiku Vatikánu

Papež František odstartoval zásadní reformu vatikánského aparátu, takzvané kurie. Vytvořil oddělení, které má dohlížet na ekonomické záležitosti, a také funkci generálního auditora. Hlava římskokatolické církve tak využívá svého práva zasáhnout do církevních procedur.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František

Papež František | Zdroj: Reuters

Podle církevního historika Jaroslava Šebka jde o zásadní změnu.

„Vytváří se naprosto nové orgány, jako je ekonomická rada a ekonomický sekretariát,“ upozorňuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes na Radiožurnálu byl církevní historik Jaroslav Šebek

„Do jisté míry to znamená i možné upozadění vlivu nepříliš dobře zapsané vatikánské banky, tedy institutu pro náboženské záležitosti,“ myslí si Šebek.

Členy ekonomické rady bude 8 kardinálů a biskupů a 7 laiků-odborníků, kteří budou vybíráni z různých zemí.

Ekonomický sekretariát, který povede australský kardinál George Pell, vznikne jako jakési superministerstvo hospodářství a financí ve Vatikánu.

Vatikánská banka čelila kritice, že nedodržuje standardy boje proti praní špinavých peněz. Objevilo se i podezření, že vatikánské finanční instituce spolupracovaly s organizovaným zločinem.

„S cílem, aby také mnohem lépe distribuovalo finanční prostředky na pomoc chudým a lidem, kteří jsou nějak postiženi sociálními problémy,“ vysvětlil církevní historik.

Dodal, že reforma vatikánské kurie bude pokračovat, protože papež dal několikrát najevo, že chce měnit i další struktury.

Veronika Sedláčková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme