Japonská bitcoinová burza Mt. Gox se odmlčela a možná zkrachovala

Virtuální měna bitcoin prožívá další šok. Prudce klesla až na 430 dolarů za bitcoin, což byla nejnižší hodnota od listopadu. Může za to nejspíš odpojení největšího bitcoinového tržiště - japonské burzy Mt. Gox, která dost možná zkrachovala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova, v níž sídlí japonská bitcoinová burza Mt.Gox

Budova, v níž sídlí japonská bitcoinová burza Mt.Gox | Zdroj: Reuters

Japonská Mt. Gox je jakousi specializovanou směnárnou na bázi burzy a umožňuje koupit nebo prodat bitcoiny za dolary a další měny.

Burza měla nedávno několik technických problémů a kvůli nedostatečnému zabezpečení transakcí se ztratilo víc než 740 000 bitcoinů, což odpovídá sumě 7 miliard korun. Příznivci bitcoinu přitom vždycky tvrdili, že díky šifrování je měna imunní vůči krádežím a padělání.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj kolem virtuální měny bitcoin sleduje Jaroslav Skalický z ekonomické redakce

Majitelé bitcoinů, kteří přes tuto burzu obchodovali, pravděpodobně přijdou o prostředky, které vložili do koupě virtuální měny – ta se totiž kupuje za dolary. Agentury už informují o tom, že se před sídlem burzy v Tokiu sešla hrstka demonstrantů s transparenty, na kterých se ptají, kde jsou jejich peníze.

Podle šéfredaktora serveru lupa.cz Davida Slížka se nedá vyloučit, že burzu někdo zlikvidoval úmyslně, aby se obohatil.

„Víme, že ty prostředky zmizely. Samozřejmě mohlo jít o nějaký zásah člověka zevnitř, to ale v tuto chvíli opravdu není jasné. A dokud to někdo reálně nevyšetří, což se asi stane až v okamžiku, kdy by někdo podal trestní oznámení nebo žaloby, tak do té doby to opravdu vědět nebudeme,“ říká Slížek.

Bitcoin je virtuální měna, která existuje jen na internetu, kde se s ní také obchoduje. Známe její hodnotu, můžeme ji mít na webovém účtu, kde se s ní obchoduje, ale ne v peněžence ani na účtu v bance.

Jeden z demonstrantů před tokijským bitcoinovým tržištěm | Foto: Reuters

Není oficiálním platidlem, takže kromě některých webových služeb není možné si za bitcoiny nic koupit. Kurz určuje jen nabídka a poptávka. Kupují ho hlavně investoři kvůli spekulacím. Když koupí levně a prodají draho, vydělají na tom.

Bitcoiny už teď mají také spoustu nepřátel, kteří obchodování s nimi považují za jednu z možností, jak prát špinavé peníze, a je otázkou, nakolik jim uškodí možný krach japonské bitcoinové burzy.

Když Mt. Gox zmizel z internetu, kurz spadl, ale během dne už jde zase nahoru, odpoledne byl necelých 500 dolarů za bitcoin.

„Důvěra v tuto virtuální měnu určitě nějakým způsobem otřesena byla, minimálně dočasně. Ale kromě této burzy další velké společnosti s bitcoiny obchodují, zatím žádné takovéto problémy nemají. Takže je docela i pravděpodobné, že se bitcoin z toho nějakým způsobem otřepe a bude pokračovat dál,“ myslí si David Slížek.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme