Děti nejraději čtou dobrodružné příběhy, v oblibě jsou ale i encyklopedie

Dětští čtenáři mají rádi dobrodružné příběhy, pohádky a fantasy. Dívky dávají přednost romantickým knihám a publikacím o přírodě, chlapci zase často čtou komiksy, encyklopedie a naučnou literaturu. Vyplývá to z průzkumu českých knihoven za rok 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladí čtenáři, ilustrační foto

Mladí čtenáři, ilustrační foto | Foto: stock exchange, José A. Warletta

Jak potvrdil ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny Vít Richter, v žebříčku popularity dochází k postupnému přesunu.

„Poměrně malé procento, asi sedm procent, dalo na první místo Harryho Pottera, na druhém místě byl Jeff Kinney, autor knížky Deníky mladého poseroutky,“ upřesnil Richter.

Děti baví také příběhy J. R. R. Tolkiena, rakouského autora Thomase Breziny, ale také klasiků Jaroslava Foglara nebo Boženy Němcové. Co se žánrů týče, záleží hodně na věku malých čtenářů.

„Nejmladší děti od devíti do deseti preferují knihy o přírodě, pohádky, pověsti, komiksy, starší děti už dobrodružné knihy a ve třinácti čtrnácti jsou skoro vždycky na prvním místě dobrodružné knihy, ale také fantasy příběhy nebo, zejména u dívek, knihy o lásce a romantické příběhy,“ doplnil Vít Richter.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme