Hnutí ANO chce zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně a omezení délky projevů

Hnutí ANO navrhuje zákaz prodeje alkoholu v Poslanecké sněmovně. Jako důvod uvádí, že „se v zaměstnání nepije“ nebo že alkohol může snížit schopnost poslanců se správně rozhodovat. Hnutí také chce také časově omezit vystoupení poslanců na plénu. První reakce ostatních parlamentních stran na tyto návrhy jsou zatím spíše opatrné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol (ilustrační foto)

Alkohol (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny za hnutí ANO Jaroslavy Jermanové zatím návrh u koaličních partnerů moc velkou podporu nenachází.

„Jsme zklamaní z toho, jak se staví k otázce zákazu alkoholu na půdě sněmovny, protože my považujeme za naprosto normální, že se v zaměstnání nepije alkohol a nevidíme důvod, proč by tomu mělo být jinak na půdě Poslanecké sněmovny,“ uvedla Jermanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrzích na omezení alkoholu ve sněmovně a délky projevů mluvili poslankyně hnutí ANO Jaroslava Jermanová a komentátor ČRo Petr Nováček

Třeba předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola však tento důvod uznává a s případným omezením nebo zákazem alkoholu ve sněmovně prý problém nemá.

„Jde o to, aby byla nějaká kontrola, protože jinak by to mohla být také jenom formální záležitost, že by se řeklo, že se zakáže, ale de facto – pokud na to nebudou kontrolní mechanismy – by to bylo jen takové formální nebo teoretické opatření,“ řekl Mihola.

Komunisté prý návrh projednají, i když podle předsedy jejich poslaneckého klubu Pavla Kováčika nejsou s pitím alkoholu ve sněmovně nějaké zásadní problémy.

„Všechno má mít svůj rozum nebo svoji míru, a nějaké plošné zákazy nic nevyřeší. Ale budeme návrh studovat a nemyslím si, že by to bylo úplně mimo diskusi,“ podotkl Kováčik.

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček nedává tomu, že by návrh hnutí ANO našel podporu potřebného počtu poslanců, příliš velké šance.

Poslanecká sněmovna 12.2.2014 | Foto: Filip Jandourek

„Jeden český historik kdysi pravil, že co politika rozděluje, slivovice spojuje. Myslím si, že kdyby to u nás někdo chtěl zavést, tak že to prostě nebude fungovat. Že by poslanci takzvaně dýchali, to si nedovedu také představit – jsou to zákonodárci,“ poznamenal.

Téma pití alkoholu na půdě Poslanecké sněmovny čas od času zaplní média. Kromě poměrně nedávných poznámek Davida Ratha (tehdy ČSSD) na adresu Miroslava Kalouska (v současnosti TOP 09) v této souvislosti asi nejvíce proslul někdejší poslanec ODS Petr Kott, který byl kvůli skandálům s alkoholem zhruba před deseti lety dokonce vyloučen ze strany.

Dvakrát deset minut na projev

Kromě zákazu alkoholu ve sněmovně chce hnutí ANO také omezit vystupování poslanců ve sněmovně. Konkrétně na dvakrát deset minut k jednomu bodu.

Podle Jermanové se ve sněmovně spousta času promrhá planými řečmi. „Je to zneužíváno k předvolební kampani, povolební kampani, ke zviditelňování. A já si myslím, že za kvůli tomu tady nejsme,“ uvedla Jermanová.

Ani s tímto návrhem – k němuž prý našli inspiraci v některých okolních zemích či na komunální úrovni – však zatím předkladatelé u svých kolegů nenašli příliš pochopení.

Třeba šéf sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) označil zkracování řečnické doby poslanců za nešťastné. Poukazuje na to, že parlamentní demokracii právo poslanců vystupovat ve sněmovně patří.

To podtrhl i komentátor ČRo. „Ano, u nás to slouží i jako forbína proto, aby tam dole u nás viděli, že mě nezvolili nadarmo, když budu v televizi, a aby strana mohla dávat známky o tom, jak je aktivní a oč ve své politice usiluje. Ale to patří k politice, na půdě sněmovny se má přece formovat většinový politický názor, a to nejde za dvě minuty, zvlášť u zákonů složitých,“ podotkl Nováček.

Jaroslava Malínská, Věra Štechrová, Český rozhlas, Jakub Šídlo, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme