CIA čelí obvinění, že neoprávněně pronikla do počítačů senátních vyšetřovatelů

Americké zpravodajské služby jsou znovu terčem ostré kritiky. Zákonodárci viní CIA, že si zajistila přístup k dokumentům zaměstnanců Kongresu. Ti se podíleli na vyšetřování údajných násilností, kterých se prý CIA dopouštěla během výslechů a věznění osob podezřelých z terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitel CIA John Brennan

Ředitel CIA John Brennan | Zdroj: Reuters

Ze získání „nepatřičného přístupu“ k datům na počítačích kongresových vyšetřovatelů obvinila CIA šéfka senátního výboru pro zpravodajské služby Dianne Feinsteinová. Agentura podle ní dokonce mohla porušit federální zákony.

CIA prý tajně odstranila z počítačů, které zaměstnanci senátního výboru používali, dokumenty související s probíhajícím vyšetřováním.

Senátorka naznačila, že se zpravodajská agentura mohla snažit zabránit předložení závěrečné vyšetřovací zprávy. Ta má více než 6000 stran a podle zdrojů citovaných americkými médii je vůči praktikám CIA kritická.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Lenka Kabrhelová

Ředitel CIA John Brennan obvinění odmítá. Zpravodajci se podle něj do počítačů nenabourali a do vyšetřování se nevměšovali ani nijak jinak.

Senátní vyšetřování prověřovalo praktiky CIA a možné týrání zadržených při výsleších a ve vazbě. Šlo o součást programu, který schválila vláda někdejšího prezidenta George Bushe v rámci boje proti terorismu.

Počítače senátním zaměstnancům od počátku zajišťovala právě CIA. Vyšetřovatelé navíc pracovali v chráněné místnosti v hlavním sídle zpravodajské agentury, aby mohli mít přístup k supertajným dokumentům.

Sama CIA přitom před několika dny obvinila senátní vyšetřovatele, že procházeli i ty utajované materiály, ke kterým neměli oprávnění.

Do věci se teď na žádost zpravodajské agentury zapojilo i ministerstvo spravedlnosti a FBI. Prověřují, kdo měl která oprávnění k tajným dokumentům. Zatím podle amerických médií nejde o klasické vyšetřování, spor má ale potenciál přerůst ve velice ostrou bitvu.

Šéfka senátního výboru pro zpravodajské služby Dianne Feinsteinová | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme