Malajsijský Boeing někdo přiměl změnit trasu, policie prohledala dům pilota

Zmizení malajsijského Boeingu zřejmě způsobil zásah člověka na palubě letadla. Uvedl to malajsijský premiér Nadžíb Razak. Letoun na lince Kuala Lumpur-Peking zmizel z radarů před týdnem. Poté prý někdo vypnul komunikační systémy a stroj změnil kurs zpět přes Malajsii na západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Malajsijský premiér Nadžíb Razak informuje o ztraceném letadle

Malajsijský premiér Nadžíb Razak informuje o ztraceném letadle | Zdroj: Reuters

"Na základě satelitních dat můžeme téměř s jistotou prohlásit, že komunikační systémy přestaly fungovat ještě předtím, než letoun dosáhl východního pobřeží Malajského poloostrova," řekl premiér.

Podle něj ale stále není jasné, jestli šlo o únos. Nadžíb Razak ale v zásadě vyloučil, že by stroj havaroval kvůli technické závadě. Vyšetřovatelé se teď soustředí na posádku a cestující. Prohledala například dům kapitána Zaharieho Ahmada Šáha.

Policie prohledala dům kapitána pohřešovaného letadla Zaharieho Ahmada Šáha | Foto: Reuters

Pátrání v Jihočínském moři mezitím skončilo. Záchranné týmy teď hledají letoun v takzvaném severním koridoru mezi Thajskem, Kazachstánem a Turkmenistánem a také v Indickém oceánu kolem Indonésie.

Zmizelý Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval minulý pátek z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později, těsně před tím, než mělo letadlo přejít z malajsijského do vietnamského vzdušného prostoru.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Boeing po ztrátě spojení letěl ještě skoro sedm hodin. Ze satelitních údajů vyplývá, že neidentifikovaný stroj, který se později objevil na vojenském radaru u západního pobřeží Malajsie, byl právě pohřešovaný letoun.

Pátrání po zmizelém letadle Malaysia Airlines | Foto: ČTK

Igor Maňour, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme