Pražský hrad nedodržel slib a stále tají, kolik stála Zemanova oslava prvního roku v úřadu

Pražský hrad přesně nevyčíslil náklady na páteční prezidentskou oslavu, přestože to ještě v pátek sliboval. Miloš Zeman oslavil první výročí své inaugurace ve společnosti zhruba 250 svých přátel a podporovatelů. Kritici prezidentovi vytýkají, že soukromou akci financoval ze státních peněz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

14. března 2014 proběhl ve Španělském sále slavnostní koncert při příležitosti ročního výročí inaugurace prezidenta Miloše Zemana

14. března 2014 proběhl ve Španělském sále slavnostní koncert při příležitosti ročního výročí inaugurace prezidenta Miloše Zemana | Zdroj: ČTK

Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo o normální koncert Hradní stráže spojený s oslavou. Náklady ale Hrad prozradit nechce. Ještě v pátek přitom Hrad tvrdil, že náklady sdělí v pondělí.

„Na Hradě se konají desítky koncertů, v uplynulých letech dokonce pravidelně, například Jazz na Hradě. Tomu odpovídala i tato akce. Byl to koncert Hradní stráže spojený s připomenutím si prvního roku od inaugurace prezidenta republiky,“ tvrdí mluvčí.

Akce se konala v prostorách Španělského sálu. Jediné náklady byly vynaloženy na následující raut. Už dříve se odhadovalo, že přijde na půl milionu korun.

14. března 2014 proběhl ve Španělském sále slavnostní koncert při příležitosti ročního výročí inaugurace prezidenta Miloše Zemana | Foto: ČTK

„Já bych chtěl zdůraznit, že jsme v žádném případě zbytečně neutráceli peníze daňových poplatníků. Vycházeli jsme ze stávajícího schváleného rozpočtu, který byl schválen Poslaneckou sněmovnou. V žádném případě nedocházelo k nadbytečnému utrácení,“ dodává Ovčáček.

Podobné akce na Pražském hradě pořádali i oba předchůdci Miloše Zemana. Václav Klaus například oslavil na Hradě své sedmdesátiny, stejně jako jeho předchůdce Václav Havel. „Když měl šedesátiny, byla velká oslava za účasti všech zaměstnanců. Václav Havel pochopitelně pozval i své přátele,“ potvrzuje jeho bývalý mluvčí Ladislav Špaček.

Příští oslava prý přispěje na státní dluh

Prezident Miloš Zeman ale chystá ještě jednu oslavu, tentokrát v souvislosti s jeho fondem na umoření státního dluhu. Ta se uskuteční v polovině dubna a pozvánku na ni dostanou lidé, kteří do prezidentského fondu přispěli. Tato akce ale bude jiná, než ta páteční.

Účast na ní si totiž zájemci budou muset zaplatit. Nejmenší suma, za kterou se přispěvatelé na oslavu dostanou, bude tisíc korun. Aktuálně je v prezidentském fondu necelých 1,2 milionu korun.

Rok Miloše Zemana od zvolení prezidentem ČR | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme