V Soči byli za hvězdy, teď jsou ze Samkové s Bankem lazaři

Na Olympijských hrách v Soči zářili, ale konce zimy se ve zdraví nedočkali. Dva české zimní sportovce, kterým se vrchol sezóny nadmíru vydařil, potkaly na jejím konci podobné nepříjemnosti. Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková i alpský lyžař Ondřej Bank skončili v březnu v nemocnici a teď se snaží, aby to nemělo vliv na jejich závodění v dalším ročníku Světového poháru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eva Samková závod ve švýcarském Veysonnaz po pádu nedokončila (ilustrační foto)

Eva Samková závod ve švýcarském Veysonnaz po pádu nedokončila (ilustrační foto) | Zdroj: ČTK

"Já už jsem jednou letěla, spadla jsem na Hintertuxu, ale nic mi vlastně nebylo. Jen jsem plivala krev, to byly jen trochu odražené plíce, nic hrozného. Pro jistotu mě ale vyšetřili, abych neměla vnitřní krvácení. Už jsem to teda jednou zažila, ale bylo to takové příjemnější," usmívá se Eva Samková.

Je jí teprve dvacet let, ale při svém nebezpečném povolání už si pomalu zvyká na převozy do nemocnice vrtulníkem a bere to s humorem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úrazy českých olympioniků se zabýval Jan Kaliba

Scénář jejího příběhu je přesně opačný než u specialistky na slopestyle Šárky Pančochové. Ta ošklivě spadla v Soči, ale po olympijských hrách vyhrála křišťálový glóbus pro nejlepší freestylistku sezóny.

Samková naopak po zlatém závodě v Rusku kvůli zranění o poslední dva závody Světového poháru přišla, teď má šest týdnů mimo jiné na dohnání zameškané školní látky a s trenérem Markem Jelínkem budou pracovat i na tom, aby její nepříjemný pád ve Švýcarsku nezanechal stopy na její psychice.

"Evka je poměrně mentálně silná. Určitě budeme dál spolupracovat s Evčiným mentálním koučem Milanem. Myslím, že by tohle nemělo mít extra velké následky. Evka si zase ověřila, že nejbezpečnější věc, co může udělat, je hýbat se správně, jak má, což víceméně dělala. Myslím, že to následky mít nebude," věří Marek Jelínek.

O konci už mluvil Bank několikrát, ale zase bude pokračovat

Hlavně mentálně se musí se svým zraněním vyrovnat i alpský lyžař Ondřej Bank, protože tělo už má rozbité tolik, že šrámy z pádu při superobřím slalomu v norském Kvitfjellu rozhodně nepatří k tomu nejhoršímu, co se mu kdy přihodilo.

"Možná to je jedna z vlastností, která mi pomáhá v tom být rychlý: že se nebojím a že jdu do všeho relativně po hlavě. Po tom, co jsem si vykloubil rameno, jsem si říkal, že ještě jednou a už to nebudu dál pokoušet," vzpomíná Bank na více než rok starý úraz, který ovšem nebyl jeho poslední, a 33letý lyžař přesto ještě vrcholovou kariéru nebalí, i když i letošní sezóna pro něj - skoro už tradičně - skončila předčasně.

Před tou další si ale i díky svým olympijským výsledkům může vybírat ze zajímavých nabídek výrobců lyží a to spolu s vidinou mistrovství světa na jeho oblíbených amerických svazích bude dostatečným lákadlem, aby i přes další karambol zase ohlásil návrat mezi aktivní, zdravé závodníky.

Jan Kaliba, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme