Vláda zřídila výbor pro nominace zástupců státu do orgánů státních podniků

Zástupce státu v dozorčích radách státních a polostátních firem bude vybírat zvláštní tříčlenný výbor. O jeho zřízení coby svého poradního orgánu rozhodla vláda. Cílem je zpřísnit pravidla a zvýšit tak kvalitu zástupců státu v orgánech podniků, které částečně ovládá. Kabinet schválil také požadavky, které bude muset uchazeč splnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Odbornou způsobilost, bezúhonnost a to, že nejsou ve střetu zájmů, budou muset napříště prokazovat uchazeči o místa v dozorčích radách státních nebo polostátních firem.

„Tento vládní výbor pro personální nominaci by měl zajistit zpřísnění pravidel a kritérií pro tyto personální nominace, které byly v minulosti předmětem celé řady politických debat," říká premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD s tím, že zatím není jasné, kdo ve výboru bude.

Své návrhy zástupci stran teprve předloží. Podle bývalého viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Vratislava Kulhánka může tříčlenný výbor fungovat, pokud v něm budou odborníci.

„Rozhodně by tam nemělo být nějaké politické zastoupení, politické rozhodnutí nechť udělá potom hlavní akcionář, ale měli by to být lidé, kteří mají praxi v řízení firem," tvrdí.

Podle premiéra bude výbor jen přechodné řešení do doby, než se podaří přijmout nový zákon.

Jana Čermáková, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme