Vůdce čečenských radikálů Doku Umarov je po smrti, tvrdí tamní islamisté

Doku Umarov je prý po smrti. Vůdce radikálních islamistů na Kavkaze platil za jednoho z hlavních nepřátel Ruska. Zprávy o jeho úmrtí se objevily na webu islamistů a oficiální zdroje z Moskvy to zatím nepotvrdily.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalecký vůdce Doku Umarov  na snímku z videa na stránkách Kavkazcenter

Povstalecký vůdce Doku Umarov na snímku z videa na stránkách Kavkazcenter | Zdroj: ČTK

S informacemi o úmrtí přišel web Kavkazcenter. „Je to zdroj, který patří čečenské nebo kavkazské gerile, takže je stejně důvěryhodný, jako jsou ruské zdroje, které zase sympatizují s Kremlem,“ připomněla zpravodajka Lidových novin Petra Procházková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zprávách kolem údajné smrti Doku Umarova mluvila novinářka Petra Procházková

Informaci o úmrtí Umarova je podle ní třeba brát s rezervou, ale může být pravdivá.

Zpráva o smrti vyhlášeného teroristy se v médiích objevila už několikrát. Naposledy v polovině letošního ledna oznámil prezident ruské autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov, že Umarov "na 99 procent" zahynul při jedné z protiteroristických operací. Ruské tajné služby tehdy nicméně teroristovu smrt nepotvrdily.

„Vůdcem gerily se stal, až když byli všichni jeho významnější kolegové zastřeleni, až po roce 2000.“

„V současnosti to byl poslední představitel staré gardy čečenských bojovníků za odtržení Čečenska od Ruska, kteří se zrodili v 90. letech,“ zdůraznila Procházková.

Web kavkazských islamistů oznámil, že novým šéfem "kavkazského emirátu" se po Umarovovi stal Ali Abu-Muchammad. Ve videoposelství prohlásil, že Umarov byl "zabit na Alláhově cestě a své přísaze se nezpronevěřil".

Ondřej Himmer, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme