Ani 10 dní po zmizení malajsijského letadla po něm nejsou žádné stopy

Od zmizení malajsijského letadla uplynulo už 10 dní. Za tu dobu se ho stále nepodařilo najít. A to i přesto, že po něm pátrá už 25 zemí. Rodinní příslušníci cestujících, většinou Číňané, si v Pekingu stěžují a chtějí pátrání po stroji rozšířit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ani 10 dní po zmizení malajsijského letadla po něm nejsou žádné stopy

Ani 10 dní po zmizení malajsijského letadla po něm nejsou žádné stopy | Zdroj: Reuters

Podle posledních informací letoun Malaysia Airlines fungoval ještě 8 hodin od startu. Tedy mnohem déle, než se původně spekulovalo.

Zhruba se tedy ví jen to, že Boeing 777 vzlétl z letiště Sepang v Kuala Lumpuru a naposledy ho zachytil radar v půl třetí ráno v Malackém průlivu.

Letadlo pravděpodobně letělo ještě dalších šest až šest a půl hodiny, kdy si vyměnilo servisní informaci se satelitem Inmarsat. Lokalizovat se však stroj satelitu nepodařilo.

Zmizelý Boeing 777 s 239 lidmi na palubě odstartoval v pátek 7. března z Kuala Lumpuru a mířil do Pekingu. Dispečerům se ztratil z očí asi o tři čtvrtě hodiny později. Poté prý někdo vypnul komunikační systémy a stroj změnil kurz zpět přes Malajsii na západ. Vyšetřovatelé se domnívají, že letadlo poté letělo ještě téměř sedm hodin.

Po ztraceném letounu přitom pátrá 25 zemí. Malajsijské úřady požádaly o pomoc většinu států, které v oblasti zmizení a možného pohybu boeingu leží.

Rodinní příslušníci, především z Číny - z 239 pasažérů bylo 153 čínské národnosti - pak kroky Kuala Lumpuru kritizují a hodnotí jako nedostatečné. Vyšetřování ztraceného letu se v podstatě neposunulo, naopak se ještě zkomplikovalo.

Teď je totiž potřeba prohledat mnohem větší plochu, než se v prvopočátku plánovalo. Nově i okolí indických ostrovů Andamany a Nikobary. Podle odhadů je plocha, na které se teď pátrá, asi o velikosti celé Austrálie.

„Oblast, kterou prohledáváme, je teď 2,24 milionu čtverečních námořních mil, což je obrovská plocha pro hledání. A Malajsie samozřejmě nemůže prohledávat takovou oblast sama,“ řekl malajsijský ministr dopravy Hišamudín Husajn.

Naposledy byl prý letoun zachycen, když letěl u thajského Phuketu směrem k Andamanským ostrovům. Tedy přesně na opačnou stranu, než byl jeho plánovaný směr do Pekingu.

Policie teď mimo jiné prověřuje rodiny obou pilotů, kteří stroj řídili. Zda by mohli být oni těmi, kteří stroj unesli. Oba byli podle medií ale zkušení letci a bezúhonní lidé.

Malajsijský ministr dopravy Hišamudín Husejn (vpravo) na tiskové konferenci k osudu malajsijského letu | Foto: Reuters

Kateřina Procházková, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme