Česko chce na výstavě EXPO 2015 v Miláně předvést tradiční národní jídla

Kulinářské speciality mají lákat k návštěvě českého pavilonu na světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně. Provozovatel národní restaurace vzejde ze soutěže, kterou vypsala kancelář generálního komisaře. Mezi hlavní požadavky patří kvalita a originalita servírovaných pokrmů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valašský frgál

Valašský frgál | Foto: Roman Verner | Zdroj: Český rozhlas

„Téma Expa zní Potraviny a energie pro život. Domnívám se, že málokterá jiná země než sever Itálie by si mohla dovolit takový luxus toto téma vymyslet. My bychom chtěli ukázat, že Česká republika má i v této oblasti co nabídnout,“ říká generální komisař EXPO 2015 Jiří František Potužník.

Zaujmout chuťové pohárky zahraničního návštěvníka, obzvlášť v prostředí Itálie, která je proslulá svojí kuchyní, bude nesnadný úkol.

„Jde nám o to, aby provozovatel restaurace dokázal vytvořit příjemné prostředí – součástí tendru je i podmínka, že postaví a zařídí restauraci uvnitř,“ vysvětluje Potužník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se bude Česká republika prezentovat na výstavě EXPO 2015, ví reportérka Eva Rajlichová

„Chtěli bychom, aby nabídl, co bude na jednu stranu typické české jídlo a na druhou stranu bude splňovat moderní trendy v tom smyslu, že se bude jednat nutričně a složením o jídlo kvalitní,“ dodává.

Právě to může být problém. Tuzemská hlavní jídla jsou pro žaludky turistů poměrně těžká. U gurmánů jim to ubírá šanci na to stát se celosvětovým hitem. Otázkou zůstává i to, co je vlastně česká národní specialita - guláš si nárokují Maďaři, řízky Rakušané a kvalitní knedlíky umějí třeba i v Německu.

Food kritička Petra Pospěchová je proto přesvědčená, že by se na EXPu vyplatilo vsadit na klasické moučníky a polévky.

„Kulajda, bramboračka, kyselo nebo valašská kyselica - všechno z toho funguje báječně. Stejně tak koláče jako valašské frgále, miletínské modlitbičky. Je to exotické, přitom si myslím, že to osloví každého,“ domnívá se.

Podle gurmána Pavla Maurera nečeká Čechy v Miláně vůbec snadný úkol. Italům je podle něj velmi těžké se zavděčit.

„Italové jsou hodně vysazení na suroviny. Nesmíme přemýšlet o tom, jestli naše kuchyně bude někomu chutnat, nebo ne. My máme udělat to nejlepší, co jde,“ radí Maurer.

Vítězný návrh českého pavilonu na výstavě Expo 2015 v Miláně od vizovické firmy Koma | Foto: Koma Modular Construction

Český pavilon má mít v Miláně restaurace dokonce dvě. Jedna bude spojená s jednacím sálem a určená zejména pro různá uzavřená jednání. Druhou bude zahradní, čistě pro zájemce o gastronomii.

„My bychom chtěli v pavilonu návštěvníkům a světu představit nejen tradiční české pokrmy, ale i tradiční ochranné známky a původní recepty. Doufáme, že tohle bude zajímavý projekt i pro regiony, že nezůstane jen na restauraci, ale své regionální speciality, například žatecký chmel nebo třeboňského kapra, přivezou regiony,“ vyjadřuje naději Potužník.

Světovou výstavu bude hostit Milán od května do října roku 2015. Rozpočet české účasti se pohybuje od 180 do 260 milionů korun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme